Jižní Korea manévrovala u hranic s KLDR

Pchjongjang - U pozemních hranic s KLDR jihokorejská armáda uspořádala zatím největší vojenské cvičení. Během něho demonstroval Soul svou palebnou sílu, využil k tomu dokonce ostrou střelbu. Severní Korea cvičení odsoudila, prý zahájí přípravu na svatou válku.

Do největšího vojenského cvičení v historii země vyslala Jižní Korea 800 vojáků, vrtulníky, šest bojových letounů, tanky, protitankové střely. Manévry se přitom odehrály jen 20 kilometrů od hranic mezi oběma Korejemi.

Soul si chtěl vyzkoušet, jak by zareagoval v případě, že by severokorejské ponorky nebo hlídkové lodě vnikly do jihokorejských vod. Na manévry přímo na místě dohlížel dokonce jihokorejský prezident I Mjong-bak.

Cvičení, které je druhé během jednoho týdne, má Severní Koreji ukázat, že Jižní Korea myslí svá slova vážně a že si Soul nenechá od svých sousedů na severu nic líbit. Soul už ve středu zahájil námořní manévry v Japonském moři, asi 100 kilometrů od námořní hranice s KLDR.

Varování před „svatou“ válkou adresoval dnes Jižní Koreji severokorejský ministr ozbrojených sil Kim Jong-čun. „Jako odpověď na snahu našeho nepřítele dohnat situaci na pokraj války naše revoluční síly zahájily přípravy na začátek svaté války, nezbytně založené na zastrašování jadernými zbraněmi,“ prohlásil.

Zvýšené napětí na Korejském poloostrově vyvolalo listopadové severokorejské bombardování ostrova Jonpchjong, při kterém zemřeli čtyři Jihokorejci.

Vydáno pod