Argentinský diktátor dostal doživotí

Buenos Aires - Bývalý argentinský diktátor Jorge Rafael Videla dostal doživotní trest. Soud v argentinské Cordóbě ho uznal vinným ze zločinů proti lidskosti. Videla v Argentině vládl na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, v době, kdy vojenská diktatura tvrdě potírala své oponenty. Videla se k odpovědnosti za zločiny přiznal, soudní proces ale označil za odplatu tehdejších poražených, kteří nyní zastávají posty ve vládě.

„Soud prohlašuje, že zde přítomný Jorge Rafael Videla je zodpovědný a spoluodpovědný za nařízení mučení ve 32 případech a za úkladnou vraždu ve 29 případech,“ oznámil doživotní trest pro Videlu soudce Jaime Diaz Gavier. Ke zločinům došlo v roce 1976, kdy se diktátor Rafael Videla při vojenském převratu ujal moci.

Videla a vojenská junta vládli od roku 1976 do roku 1981. Za tu dobu režim potíral své odpůrce, údajně zmizelo až 30 tisíc lidí. Videla byl na doživotí odsouzen už v roce 1985. Dostal ale milost, v dalším procesu byl obviněn z krádeží dětí. Potomky svých odpůrců dával k nucené adopci. Videla ale takzvanou špinavou válku obhajuje, prý chtěl zemi ochránit před terorismem.

Doživotí pro Videlu (zdroj: ČT24)

Videla na sebe vzal během procesu zodpovědnost. Soud ale nepovažuje za spravedlivý. „Dříve poražení nepřátelé teď dokončili své plány. Řídí naši zem a mluví o lidských právech, která sami porušují. Chtějí tu zavést marxismus,“ tvrdí. Bývalý generál se označil za politického vězně a uvedl, že civilní soud v Córdobě neuznává.

Soud za zločiny junty potrestal dalších 17 představitelů tehdejšího režimu. Na verdikt netrpělivě čekali odpůrci diktátora. Před soudní budovou se jich sešly stovky, většinou šlo o ženy, které ztratily muže a syny. „Byl to sadistický, strašlivý, děsivý režim. Mám štěstí, že jsem přežila, ale ztratila jsem hodně blízkých. Dnes se raduji a slavím náš triumf,“ říká bojovnice za lidská práva Maria del Socorro Alonsová.

Vydáno pod