Dalajlama před svobodou v Tibetu upřednostňuje řešení klimatických změn

Dillí - Tibetský duchovní vůdce dalajlama podle diplomatických depeší zveřejněných na serveru WikiLeaks spíš než řešení čínské nadvlády v Tibetu upřednostňuje, aby se svět začal zabývat klimatickými změnami na Tibetské náhorní plošině. Na svobodu si prý Tibeťané mohou počkat. Nutné je ale prý zakročit proti tání ledovců, odlesňování nebo znečišťování vody. Informoval o tom deník Guardian.

Loni v srpnu dalajlama podle depeší řekl americkému velvyslanci v Indii Timothymu Roemerovi, že „politická agenda může být na deset let odsunuta na druhou kolej a mezinárodní společenství by se teď mělo raději soustředit na klimatické změny na Tibetské náhorní plošině“.

„Tající ledovce, odlesňování a vzrůstající znečištění vod z důlních projektů jsou problémy, které nepočkají. Tibeťané mohou na politické řešení počkat pět, deset let,“ cituje depeše dalajlamu. I když se tibetský duchovní vůdce nikdy netajil tím, že řešení klimatických změn jsou pro něj prioritou, nikdy nestavěl tento problém před svobodný Tibet.

Roemer v depeši spekuloval, že dalajlama zřejmě mění strategii a chce tibetskou otázku přesměrovat z politické do enviromentální dimenze. Dalajlama údajně na schůzce s americkým diplomatem kritizoval čínskou energetickou politiku. Především se mu nelíbí výstavba přehrad v Tibetu, kvůli které se musí vystěhovat tisíce Tibeťanů. A kvůli které jsou zatopeny chrámy a kláštery.