Njiramačabeli – osamělá Dian Fosseyová

Karisoke (Rwanda) - Osamělá žena v pralese neboli njiramačabeli – tak ji nazvali domorodci. Dian Fosseyová strávila mezi horskými gorilami devatenáct let. Do východní Afriky přijela v roce 1963 a tehdy se prvně setkala s horskými gorilami ve volné přírodě. O čtyři roky později založila za finanční podpory Národní zeměpisné společnosti výzkumnou stanici Karisoke. Když se její fotografie pořízená Bobem Campbellem objevila na titulní straně slavného geografického magazínu The National Geographic, stala se z Dian mezinárodní celebrita a přinesla tak masivní publicitu problému ochrany goril. V roce 1978 pak Dian založila mezinárodní fond pro pomoc gorilám (The Dian Fossey Gorilla Fund International).

Její láska ke gorilám je v ostrém kontrastu s nenávistí vůči pytlákům, které neúnavně pronásledovala. Po smrti gorilího chlapce Digita, který patřil k Dianiným miláčkům a kterého považovala spíše za přítele než za divokého tvora, se boj s pytláky pro ni stal její osobní válkou - sama jim zabavovala zbraně a nářadí a některé zdroje tvrdí, že je i sama bičovala. 

Bohužel velice brzy začala Dian kromě s pytláky bojovat i s rwandskými úřady, které chtěly otevřít národní park turistům. Její výroky, že zastřelí každého turistu, který se přiblíží k její stanici, nebo že nedovolí vystavovat gorily jako v nějaké hloupé zoo, se místní vládě příliš nezamlouvaly. Svým někdy až fanatickým přístupem si tak získala mnoho nepřátel.

„Když si uvědomíme cenu všeho živého, budeme méně lpět na minulosti a můžeme se tak více soustředit na záchranu budoucnosti.“

Není proto divu, že Dian Fosseyová skončila brutálně zavražděna v ložnici své chaty v Karisoke. Stalo se tak 26. prosince 1985. Lebku měla rozseknutou pangou (mačetou se širokou čepelí), kterou kdysi zabavila pytlákům a měla ji pověšenou v obývací části chaty jako ozdobu. Nebylo nic jednoduššího, než její smrt přiřknout právě pytlákům. Bylo to pohodlné, nicméně jen málokdo tomu věřil, protože pytláci měli dost příležitostí spáchat podobný čin uprostřed pralesa, aniž by riskovali odhalení.

Fotografie Dian Fosseyové z magazínu National Geographic
Zdroj: ČT24/nationalgeographic.com

Navíc existuje mnoho různých důkazů, které ukazují zcela jiným směrem - vedle Dianina těla byla nalezena zbraň nabitá špatným nábojem, tisíce dolarů v hotovosti, cestovní šeky a fotografické vybavení – to vše zůstalo nedotčeno. Těžko si představit chudého pytláka, který odolá takovým lákadlům. Z vraždy byli obviněni americký student Wayne McGuire a stopař Emmanuel Rwelekana. McGuire uprchl z Rwandy na radu amerického velvyslanectví ještě před zatčením a domorodec se ve vězení oběsil. Kdo byl oním neznámým v její chatě, to dodnes zůstalo záhadou. 

Jestli byla Dianina práce vědeckým výzkumem, nebo slepým bojem za milovaná zvířata, je dnes jedno. Podařilo se jí zachránit jeden živočišný druh před vyhynutím. Hlavně její zásluhou nejsou horské gorily jen několika obrázky na starých fotografiích.   

Její kniha Gorily v mlze byla vydána dva roky před její tragickou smrtí. Poutavý příběh byl pod stejným jménem v roce 1986 i zfilmován. Roli Dian Fossey zde ztvárnila Sigourney Weaver. 

Více informací o horských gorilách najdete na serveru HedvabnaStezka.cz