Medvěděv: Obama je pašák

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes při bilanci končícího roku pro tři hlavní ruské televizní stanice pochválil svého amerického kolegu Baracka Obamu jako politika, s nímž se mu dobře spolupracuje a který plní dané sliby. Označil ho za „pašáka“, který i v nelehkých podmínkách dokázal prosadit ratifikaci nejdůležitějšího dokumentu, odzbrojovací smlouvu START podepsanou letos v dubnu v Praze.

V USA jsou podle Medvěděva lidé, kteří sympatizují s takzvaným restartováním rusko-amerických vztahů, ale jsou tam i lidé, kteří jsou z toho nervózní, kteří si myslí, že všechno zlo je koncentrováno v Rusku. Medveděv doufá, že americká společnost a její instituce budou mít dostatek smyslu pro realitu, aby ve zlepšování vztahů s Ruskem pokračovaly.

Dmitrij Medvěděv:

„Pracuje se mi s prezidentem Obamou snadno, je to člověk, který umí naslouchat. Je to člověk, který není ve vleku nějakých stereotypů, člověk, který plní sliby, ať už jde o protiraketovou obranu, o rozhovory se Světovou obchodní organizací, o ratifikaci jedné z nejdůležitějších dohod o jaderné spolupráci, nebo o mezinárodní spolupráci.“

Pokud jde o Rusko, Medvěděv považuje za jeden z nejdůležitějších výsledků uplynulého roku skutečnost, že země vyšla z ekonomické krize. Prezident se také zmínil o kauze vězněného někdejšího finančního magnáta Michaila Chodorkovského, který je nově obviněn z rozsáhlých podvodů, jimiž měl státu způsobit škodu přesahující miliardu dolarů. Medvěděv uvedl, že ani on, ani žádný jiný vládní činitel nemají právo vyjadřovat se k druhému soudnímu procesu s Chodorkovským, dokud nebude vynesen rozsudek.

Pokud jde o obecně rozšířenou korupci v Rusku, Medvěděv věří, že „tato choroba“ ze společnosti vymizí. Nemá ale prý kouzelnou pilulku, terapie si prý vyžádá delší čas. Ve společnosti prý musí zavládnout klima, kdy lidé budou dodržovat zákon nikoli ze strachu, ale proto, že je nečestné ho obcházet. Nejdůležitější prý je, aby vláda šla v tomto směru obyčejným občanům příkladem.