Svět si připomíná šest let od ničivé tsunami v Jihovýchodní Asii

Jakarta – Druhý svátek vánoční, 26. prosinec, bude už navždy spjat kromě oslav Vánoc i se vzpomínkou na čtvrt milionu lidí, které zabily ničivé vlny tsunami v Jihovýchodní Asii. Od katastrofy letos uplyne už šest let. Smuteční obřady probíhají v Thajsku, Srí Lance, Indonésii a Indii. Přírodní katastrofa tehdy zpustošila pobřeží čtrnácti zemí. Dva miliony lidí přišly o střechu nad hlavou. Celkové škody dosáhly v přepočtu 300 miliard korun. Z dovolené se domů nevrátilo i osm Čechů. Mezi oběťmi byla řada Evropanů, kteří trávili v tropickém ráji vánoční svátky.

Před šesti lety v 01:58 SEČ (07:58 místního času) vzniklo u severozápadního pobřeží indonéského ostrova Sumatry mohutné zemětřesení o síle 9,2 stupně Richterovy stupnice, které bylo dokonce pátým nejsilnějším zemětřesením od dob, kdy se otřesy vědecky měří.

Posun tektonických desek v pásu dlouhém přes 1 000 kilometrů a širokém 100 kilometrů posunul mořské dno o dvacet metrů horizontálně a pět metrů vertikálně. Uvedl do pohybu miliony tun vody a vyvolal mořskou vlnu, tzv. tsunami, která se šířila celým Indickým oceánem rychlostí až 700 kilometrů za hodinu.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Lidé v rybářských vesničkách i turistických centrech zemřeli rychle, bez jakéhokoliv varování. Na Srí Lance vlna zdevastovala zejména východní a jižní pobřeží ostrova. Na pobřeží se zvedla až do výšky deseti metrů a v závislosti na tvaru terénu pak s brutální silou pronikla až dva kilometry hluboko do vnitrozemí, kam hnala hromady trosek i lidských těl. V důsledku tsunami zahynulo na Srí Lance 50 tisíc lidí, 150 tisíc lidí v Indonésii, 12 tisíc v Indii a 5,5 tisíce v Thajsku. Mohutná vlna tsunami dorazila až k tisíce kilometrů vzdáleným břehům východní Afriky. Tsunami zapříčinila i největší neštěstí v dějinách železniční dopravy: na trati Kolombo - Galle smetla rychlík s 1 500 cestujícími.

I když se státy v postižené oblasti snaží občasným cvičením své obyvatele a úřady udržovat v bdělosti, chybí jim finance i kapacity. Během říjnové cunami u indonéské Sumatry, kdy zemřelo víc jak čtyři sta lidí, se například ukázalo, že systém včasného varování byl vinou nezkušených operátorů mimo provoz.

Tsunami v Indonésii v roce 2004
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org