Ukrajinou zmítá hon na exministry

Kyjev - Na Ukrajině pokračují čistky mezi členy bývalé vlády premiérky Julije Tymošenkové. Bývalého ministra vnitra Jurije Lucenka nedaleko jeho kyjevského bydliště zatkla policie, neboť byl obviněn ze zpronevěry státních peněz. Je tak dalším v řadě po exministru hospodářství Bohdanu Danylyšynovi, který požádal o azyl v Česku, a po samotné expremiérce Juliji Tymošenkové. Opozice to považuje za vyřizování účtů s odpůrci nynějšího prezidenta Viktora Janukovyče.

Exministr vnitra Jurij Lucenko kdysi velel policii, nyní ho místo sražených podpatků někdejší podřízení uctili želízky. Lucenko měl ukrást 3,5 tisíce eur pro svého šoféra. Obvinění zná už od listopadu, zatčení přesto přišlo nečekaně ve chvíli, když venčil psa. Poté, co zašel za roh mimo záběr bezpečnostních kamer, jej naložilo 11 maskovaných mužů speciálních sil do minibusu.

Serhij Lucenko, bratr bývalého ministra vnitra

„Je to smrtelná urážka mého bratra a politická objednávka.“

Hon na ukrajinské exministry (zdroj: ČT24)

Kritika zní i z úst bývalé premiérky Tymošenkové, kterou proruský sok Janukovyč v únorových volbách připravil o prezidentské křeslo. Někdejší hrdinka Oranžové revoluce rovněž čelí obvinění ze zneužití pravomocí. Při transakci s emisními povolenkami měla zpronevěřit 200 milionů eur. „Peníze z ekologie jsem přesunula na důchody. Ale vyplácet penze, to na Ukrajině není zločin!“ brání se expremiérka.

Nyní nesmí Tymošenková vycestovat a denně chodí k výslechu. Tím ale seznam ohrožených politiků nekončí. Prokuratura už zatkla devět lidí a vyšetřuje jich 18 včetně bývalého vicepremiéra Turčinova, exministra životního prostředí Filipčuka nebo exministra hospodářství Danylyšyna, který požádal o azyl v Praze.

Vydáno pod