Korálky a zaříkávadlo neochrání před těhotenstvím

Íbádán - Ženy v Nigérii se zdobí korálky. Ty jsou nejen pestrobarevným módním doplňkem, který má upoutat muže, v minulosti se s nimi platilo. Dodnes mnoho Nigerijek věří, že mají magickou moc a mohou působit jako antikoncepce. Lékaři v Nigérii se snaží tento zažitý mýtus vyvrátit.

Korále patří ke kultuře Nigérie odjakživa. Náčelník kmene jimi symbolicky vyjadřoval svou sílu. V 15. století portugalští obchodníci vyměňovali korálové náhrdelníky za palmový olej z delty řeky Niger. Korálovými náhrdelníky se platilo i při obchodování s otroky v Západní Africe. Dodnes hrají důležitou roli v každodenním životě ve vesnicích a osadách po celé Nigérii.

Ženy nosí korálky vyrobené ze skelného prášku kolem pasu. Mnoho jich věří, že korálkové pásky mají antikoncepční účinky. „Když žena nosí korále kolem pasu jako ochranu proti otěhotnění, musí k tomu ještě používat speciální zaříkávadlo. Když je nosí proto, aby přitahovala pozornost mužů, musí říkat jiné zaklínadlo. Nic se nestane samo od sebe. Jinak řečeno, žena musí věřit v jejich magickou sílu,“ vysvětluje Yeye Akilimali Funua Oladeová.

Korálky jako antikoncepce (zdroj: ČT24)

Lékaři se ale snaží tento rozšířený mýtus o kouzelné moci korálových opasků vyvrátit. Doktor Gbadebo-Alake Olakunle říká: „Korále kolem pasu jsou pouze kulturní hodnotou. Jako nějaký druh antikoncepce nemají žádný účinek, nezabraňují otěhotnění. Důvod je jednoduchý, neobsahují žádné hormonální prostředky. Není proto možné, aby se korálové pásky používaly jako antikoncepce.“

Korálky i přesto zůstávají oblíbeným dárkem, kterým muži dělají radost svým manželkám, snoubenkám i přítelkyním. Opasky mají navíc i praktické využití. Podle nich se pozná, jak kdo přibírá na váze. Díky nim se dá sledovat i váha u novorozeňat. „Korále kolem pasu si ženy kupují hlavně jako módní doplněk. Maminky je ale po porodu dávají miminkům kolem bříška a můžou tak kontrolovat jejich růst i váhu. Když dítě hubne, korálky visí volně a když nabírá, tak přilehnou,“ popisuje obchodnice s korálky Sherifat Dupe Omonigbehinová.