Španělští separatisté opět nabízejí příměří

Madrid - Španělská separatistická organizace ETA je připravená vzdát se násilí. V rozhovoru pro deník The Wall Street Journal to prohlásil Arnaldo Otegi, vůdce politického křídla Batasuna. Španělský ministr vnitra Alfredo Pérez Rubalcaba na to zareagoval, že nechce poslouchat slibná prohlášení, ale vidět činy.

Separatisté z teroristické skupiny ETA nabídli už poněkolikáté trvalé příměří. „Batasuna se rozhodla řešit vzájemné rozpory mírovou a demokratickou cestou. Nabízíme dialog a vyjednávání,“ uvedl Arnaldo Otegi.

Jenže španělská vláda separatistům, kteří příměří nabízejí už několik let, nevěří. Podle ní je jediná cesta, jak ukončit násilí. „Musíme vzít v potaz desetiletí vražd a atentátů. To nejde dohromady s dvěma nebo třemi nabídkami příměří. Chceme víc než jen prohlášení. ETA musí skončit, definitivně,“ okomentoval to Alfredo Perez Rubalcaba, španělský ministr vnitra.

ETA nabízí příměří (zdroj: ČT24)

Možnost, že ETA brzy upustí od násilí, ponechává Španělsko lhostejným poté, co údajní členové této skupiny minulý týden na jihovýchodě Francie ukradli materiál pro výrobu průkazů totožnosti.

Madrid navíc poukazuje na to, že poslední příměří, které baskičtí separatisté vyhlásili, skončilo tragédií. „Slovo příměří nemá žádnou váhu, pokud po něm následuje výbuch bomby, která zabije dva lidi. Nemá žádnou váhu, pokud po něm následuje tragédie jako na letišti Barajas,“ připomněl Rubalcaba.

Klid zbraní ukončil v roce 2006 výbuch na jednom z terminálů, který stál životy dvou lidí. A útoky neskončily. Loni na Mallorce jiná bomba zabila dva policisty a nedaleko Paříže útočníci zavraždili francouzského strážníka. Přibyli na seznam více než osmi set obětí, kteří desetiletí boje baskických teroristů za nezávislost zaplatili svými životy.