WikiLeaks: USA nepomohly emirátům při vyšetřování vraždy agenta

Jeruzalém - Spojené státy podle serveru WikiLeaks ignorovaly žádost Spojených arabských emirátů o pomoc při vyšetřování letošní vraždy palestinského radikála Mahmúda Mabhúha v dubajském hotelu. Z vraždy je podezřelá skupina údajných agentů izraelské tajné služby Mossad, kteří se v Dubaji prokazovali pasy cizích zemí. Izrael účast svých lidí nepopřel, ani nevyvrátil. Nákupčí zbraní radikální palestinské organizace Hamas Mabhúh byl na seznamu hledaných osob Mossadu a zavražděn byl 19. ledna.

Z amerického velvyslanectví v Dubaji necelý měsíc po vraždě odešla do Washingtonu diplomatická depeše, z níž vyplývá, že zástupci emirátů požádali amerického velvyslance a ministryni zahraničí Hillary Clintonovu o urychlené prověření informací z kreditních karet vydaných americkou bankou některým z podezřelých. Žádost byla nahrána na tajnou linku ministerstva zahraničí. Americká vláda na ni ale nereagovala, čímž podle SAE poškodila vyšetřování a pomohla Izraeli.

Dubajská policie zjistila, že údaje z kreditních karet se týkají dodnes stále neidentifikovaných osob, které se na Mabhúhově likvidaci podílely. Dubajským vyšetřovatelům se ale nepodařilo jednoznačně dokázat, že je za vraždou Mossad.

Skupina téměř 30 údajných agentů do Dubaje přijela a pak z něj odjela na britské, irské, francouzské, německé a australské pasy. Asi polovina z nich použila jména Izraelců narozených v zahraničí. Incident způsobil diplomatickou roztržku mezi Izraelem a Británií, Irskem i Austrálií.