Koza znamená pro chudé Afričany lepší život

Niamey - Humanitární pracovníci přivezli do Afriky vánoční dárky. Obyvatele Sahelu v Nigeru obdarovali živými kozami. Zvířata zajistí nejchudším rodinám obživu v dalších měsících. Cena jedné kozy se odhaduje v zemi na 38 dolarů. Humanitární organizace věnovala místní komunitě i jednoho kozla, který by se měl postarat o rozšíření stáda.

Niger je jedna z nejchudších zemí Afriky. Bohatství domorodci porovnávají počtem domácích zvířat, peníze nehrají téměř žádnou roli. I proto sem humanitární pracovníci místo peněz dopravili raději živá zvířata.

Attaher Chaibou dostal od humanitárních organizací dvě kozy. Jsou to zatím první zvířata, která jeho rodina vlastní. „Je moc těžké nakrmit celou moji rodinu, když nemáme žádná zvířata. Jediné, co mohu pěstovat, jsou plodiny. Úroda ale není vždy dobrá. Snažím se tak najít práci jako stavitel, ale ani práce není pokaždé jistá,“ říká Attaher.

Kozy pomáhají v Africe (zdroj: ČT24)

Výběr koz nechal Attaher na své manželce. Oba teď doufají, že jim zvířata zajistí obživu pro šest hladových krků. „Vybrala jsem si dvě kozy, protože vypadají zdravě a plodně. Jednu můžeme zabít k jídlu a tu druhou časem prodat a za peníze koupit jídlo,“ vysvětluje výběr Attaherova manželka.

Do podobného projektu se zapojila i česká humanitární organizace Člověk v tísni. Ta místo peněz ze sbírek nabízí obyvatelům nejchudších zemí skutečnou pomoc. Pro lidi v Africe a na Srí Lance kupují právě kozy. „Živá a zdravá koza znamená pro chudou rodinu čerstvé mléko a zdroj příjmů. Každý rok má kůzlata, takže z jedné darované kozy je za pár let stádo, které uživí celou rodinu,“ vysvětluje organizace na webových stránkách. Pomoci ale mohou lidé i koupí krávy, slepic nebo ovocného stromu.

Vydáno pod