Zdražení benzinu a nafty uvrhlo Bolívii do chaosu

La Paz - Bolivijští dopravci stávkují proti víc než 70procentnímu nárůstu cen pohonných hmot. Ti, kteří jezdí dál, zvýšili ceny jízdného až o 150 procent. Veřejná doprava v zemi v podstatě nefunguje poté, co prezident Evo Morales v pondělí oznámil konec dotací nafty a benzinu. Bolivijci jsou nuceni jezdit do práce na korbách vojenských náklaďáků.

„Důvod pro zvýšení cen pohonných hmot je ten, že pro ekonomiku země byly dotace nevýhodné. Stojí to moc a naše levná ropa se navíc pašuje do zahraničí,“ vysvětlil Morales. Změny neovlivnily jen veřejnou dopravu. Skok ve výdajích na naftu a benzin se promítl také do cen potravin. Lidé proto ve strachu skupují základní suroviny.

Ceny paliv se v Bolívii nezměnily skoro deset let. Teď lidé za benzin zaplatí o 73 procent víc a za naftu dokonce o 83. Cenový šok chce vláda kompenzovat zmrazením poplatků za vodu, elektřinu a telefony. Plánuje také zvýšit platy státním zaměstnancům. Přesto bude nečekaný útok na peněženky Bolivijců testem jejich podpory Eva Moralese a jeho levicové vlády.

Zdražení benzínu uvrhlo Bolívii do chaosu (zdroj: ČT24)
Evo Morales
Zdroj: ČT24