Omilostní Billyho Kida za vraždu šerifa Bradyho?

Santa Fe (USA) – Posmrtné omilostnění Billyho the Kida si přeje většina lidí, kteří se vyjádřili k návrhu na udělení milosti slavnému pistolníkovi z dob amerického Divokého Západu. Webovou stránku, na niž lidé mohou posílat své komentáře a názory, založil v polovině prosince guvernér amerického státu Nové Mexiko Bill Richardson, který omilostnění pistolníka zvažuje. Z 809 emailů z celého světa, které Richardsonův úřad zatím obdržel, jich 430 s omilostněním souhlasí a 379 se staví proti.

Richardson v úřadu guvernéra skončí 31. prosince a zbývá mu tak již jen pár dní na rozhodnutí, zda Billyho the Kida v případě zabití šerifa Williama Bradyho z roku 1878 omilostnit. V případě dalších vražd, kterých se Billy the Kid dopustil, mu milost udělena nebude.

Billy the Kid, jehož vlastní jméno bylo Henry McCarty, se stal nechvalně známým už za svého života. V roce 1881, kdy mu ještě nebylo ani třicet let, ho ze zálohy zastřelil šerif okrsku Lincoln Pat Garrett poté, co pistolník uprchl z vězení, kde čekal na trest smrti za zabití šerifa Bradyho.

Richardson dostal žádostí o omilostnění Billyho the Kida již celou řadu, ale ta poslední byla první formální peticí. Opírá o přesvědčení, že guvernér tehdejšího území Nového Mexika Lew Wallace v 19. století slíbil pistolníkovi milost, pokud bude před soudem svědčit v případu vraždy.