Izraelský exprezident podle soudu znásilňoval a obtěžoval podřízené

Jeruzalém - Izraelský soud dnes rozhodl o vině bývalého izraelského prezidenta Moše Kacava v případech znásilnění a sexuálního násilí. Kacav stanul před soudem, protože zneužíval své podřízené v době, kdy byl ministrem cestovního ruchu a později i prezidentem. Exprezident všechna obvinění odmítá, nepřiznal se ani při nabídce podmíněného trestu. Přestože má mizivé šance na úspěch, chce se odvolat. Kacav rezignoval v roce 2007, dva týdny před koncem svého mandátu. O trestu by se mělo rozhodnout v lednu.

Aféra bývalého prezidenta už pět let rozděluje izraelskou společnost. Pro jedny je pětašedesátiletý Kacav dovedný manipulátor, který zneužíval své moci a mezi podřízenými si dlouhodobě vybíral objekty pro své sexuální potěšení. Pro druhé je otec pěti dětí naopak obětí feministek a novinářů.

Z obtěžování a znásilnění ho obvinily ženy, které pracovaly pro prezidentský úřad a ministerstvo cestovního ruchu, jež politik řídil v letech 1996 až 1999. Soud dnes rozhodl, že obvinění ze znásilnění, které vznesla někdejší pracovnice ministerstva, jsou podložená. „Kacavova výpověď byla protkána lží. Když žena říká ne, myslí tím ne,“ uvedl dnes tříčlenný soudní panel.

Vinným pak soud Kacava shledal i ve dvou případech sexuálního obtěžování, kterého se Kacav dopustil během svého prezidentování. Kacav prý navíc dvě ženy nutil, aby mu napsaly zamilované dopisy. Chtěl tak údajně získat důkaz, kterým by vyvrátil, že ženy obtěžoval.

Obžaloba proti Kacavovi obsahovala dva případy znásilnění, dva případy neslušného chování, přičemž při jednom z nich použil násilí, dva případy sexuálního obtěžování, jeden zastrašování svědka a jeden případ maření spravedlnosti. Soud dnes Kacava zprostil viny v jediném případu obžaloby, a to v obvinění ze zastrašování svědka.

Soud ještě musí určit výši trestu pro izraelského exprezidenta, hrozí mu až 16leté vězení. Kacav verdikt soudu nechtěl komentovat. Je ale pravděpodobné, že se odvolá k vyššímu soudu. Kacav při čtení verdiktu tiše opakoval 'Ne, ne'. Jeho syn pak má na vinu otce jasný názor: „Tento proces neodpovídá izraelské morálce. Rozhodovalo se na základě citů… Celý národ si uvědomí, že je otec nevinný.“

Exprezident mohl mít soudní při za sebou už před třemi lety. Tehdy se totiž dohodl s obžalobou, že odejde z funkce a přizná se k méně závažným zločinům. Na oplátku měl od soudu dostat jen podmíněný trest. Jenže pak ale Kacav změnil názor a původní dohodu odřekl.

Kacav je původem z Íránu, do Izraele jeho rodina emigrovala v roce 1951. Prezidentem byl zvolen v roce 2000.

Vydáno pod