Centrem Atén otřásla exploze

Atény - Před soudem v centru Atén explodovala bomba. O výbušnině předem informoval anonym. Policie tak oblast před budovou včas vyklidila a výbuch nikoho nezranil. Poničil ale budovu a zaparkovaná auta. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Téměř ve stejnou dobu explodovala bomba před řeckým velvyslanectvím v argentinském hlavním městě Buenos Aires. Naposledy explodovaly bomby v Aténách v listopadu, kdy skupina anarachistů odeslala na velvyslanectví cizích zemí výbušné zásilky. K těmto útokům se přihlásili řečtí anarchisté.

„Anonym zavolal do televize a varoval před výbušninami uloženými v motocyklu zaparkovaném před soudem, která měla vybuchnout za 40 minut,“ uvedl pro agenturu Reuters policejní představitel. Policie proto okolí soudu uzavřela a evakuovala. Bomba ale explodovala, výbuch poničil budovu soudu a zaparkovaná auta.

V Buenos Aires exploze bomby před řeckým velvyslanectvím nikoho nezranila, ale napáchala menší hmotné škody, uvedla místní policie.

Telefonát Sofie Karakevy (zdroj: ČT24)

V Řecku jsou bombové útoky časté. Nejčastěji útočí různé extremistické a anarchistické skupiny. Naposledy na počátku listopadu anarchistická Konspirace ohňových buněk zaslala více než desítku balíčků s výbušninami francouzskému prezidentu Nicolasi Sarkozymu, německé kancléřce Angele Merkelové a italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, jakož i několika ambasádám v Aténách.