USA pomohly přepravit uran z Ukrajiny do Ruska

Washington - Spojené státy pomohly tajně dopravit z Ukrajiny do Ruska obohacený uran v množství dostačujícím pro výrobu dvou atomových bomb. Ukrajina se chce do dubna 2012 zbavit veškerého vysoce obohaceného uranu, který je uložen na jejím území. Ukrajina se před 16 lety připojila k mezinárodní smlouvě z roku 1968 o nešíření jaderných zbraní, a zřekla se tím statusu jaderného státu.

S pomocí USA bylo tento týden do Ruska převezeno 50 kilogramů vysoce obohaceného uranu. V Rusku má být upraven tak, aby byl k výrobě bomb nepoužitelný. Pět letadel odvezlo 21 speciálních kapslí s uranem z Kyjeva, Sevastopolu a Charkova. Akci o několik dní zpomalilo mrazivé počasí. Detaily o operaci poskytl americký Národní úřad pro jadernou bezpečnost, který se na převozu podílel. Podle USA bylo dosud na Ukrajině asi 90 kilogramů vojensky využitelného uranu.

Za to, že Ukrajina se do dubna 2012 vzdá svých zásob obohaceného uranu, jí USA poskytnou nízko obohacený uran pro ukrajinské výzkumné reaktory. USA rovněž pomohou Ukrajině vybudovat za 25 milionů dolarů výzkumný projekt k získání neutronů. Toto nové zařízení bude schopno vyprodukovat 50 různých typů izotopů využitelných v lékařství a bude využívat výhradně jen uran obohacený na nízkou hodnotu.

USA chtějí do 4 let zabezpečit jaderný arzenál

Šéf amerického úřadu pro jadernou bezpečnost Thomas D'Agostino označil odvoz nebezpečného materiálu z Ukrajiny za významný krok při naplňování strategie prezidenta Baracka Obamy. V jejím rámci má být jaderný materiál celosvětově zabezpečen do čtyř let. Ocenil Ukrajinu za to, že nedopustila, aby se materiál vhodný k výrobě bomb dostal do nepovolaných rukou.

Podle Belferova střediska Harvardovy univerzity ve světě existuje 1 600 tun vysoce obohaceného uranu a 226,8 tun plutonia využitelného k výrobě atomových bomb. Z tohoto materiálu by bylo možné vyrobit 200 000 hlavic, tedy 8,5krát víc, než činí současné zásoby.