Obhájci Chodorkovského a Lebeděva se proti rozsudku odvolali

Moskva - Obhájkyně Michaila Chodorkovského se dnes odvolala proti čtvrtečnímu rozsudku posílajícímu bývalého ruského ropného magnáta na dalších šest let do vězení. Odvolání podal i obhájce druhého odsouzeného, Platona Lebeděva. Jde o odvolání předběžné. Definitivní bude podáno po dnes začínajícím desetidenním období novoročních svátků. Stíhání považuje za zmanipulované opozice i někteří zahraniční představitelé, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov kritiku odmítá.

Advokátka Karina Moskalenková řekla, že odsouzení Chodorkovského za údajnou krádež ropy v hodnotě v přepočtu 446 miliard korun a za praní peněz nemá se spravedlností co dělat. Chodorkovskij, jeho stoupenci, ruští opoziční představitelé i západní vlády a některé mezinárodní organizace považují jeho stíhání za politicky motivované a inspirované Kremlem. V tomto smyslu se vyslovila také americká organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch. Prohlásila, že rozsudek zasazuje ránu zásadám právního státu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov kritiku ze zahraničí znovu odmítl. „Názory, které se tam vyslovují, nesmějí a nemohou ovlivnit ruské soudní orgány, které jsou nezávislé jak na ruských úřadech, tak na cizině,“ řekl.

Ruský tisk je na informace skoupý

Rozsudek vzbudil jen minimální pozornost toho mála ruských deníků, které dnes vyšly. Zmínily se o něm jen Rossijskaja Gazeta a Tvoj děň. První přinesl krátký faktografický článek na třetí straně, druhý otiskl na čtvrté straně jen fotografii ze soudní síně s ještě kratším textem.

Chodorkovskij a Lebeděv si nyní odpykávají poslední z osmi let vězení, k nimž byli odsouzeni v předchozím procesu. Pokud čtvrteční rozsudek nabude právní síly, vyjdou z vězení až v roce 2017.