Levicový extremista Battisti zůstane v Brazílii

Brasília/Řím - Dosluhující brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva dnes rozhodl, že Brazílie nevydá do Itálie levicového extremistu Cesara Battistiho. Itálie požaduje jeho vydání kvůli čtyřem vraždám, za něž byl odsouzen na doživotí. Řím označil Lulovo rozhodnutí za nespravedlivé a krajně urážející. Kancelář italského premiéra Silvia Berlusconiho v oficiálním stanovisku označila rozhodnutí Brazílie o nevydání „mnohonásobného vraha“ za „nepochopitelné“ a „nepřijatelné“.

„V takovém případě bude muset prezident Lula vysvětlit své rozhodnutí nejen vládě, ale také všem Italům a zvláště rodině obětí,“ citovala agentura AP z vyjádření kanceláře.

Brazilský nejvyšší soud loni v listopadu rozhodl o vydání Battistiho do Itálie, kde byl za vraždy odsouzen v nepřítomnosti. Po dalším jednání ale stejný soud rozhodl, že poslední slovo k celé záležitosti bude mít prezident Silva. Ten se však již dříve vyjádřil poměrně jasně proti Battistiho vydání. K odmítnutí extradice vyzývala hlavu státu i vlivná skupina poslanců. Nicméně mezi oběma zeměmi existuje dohoda o vydávání zločinců, která by podle některých hlasů měla prezidenta zavazovat k respektování rozhodnutí nejvyššího soudu o vydání.

Brazilský ministr zahraničí sdělil, že uvedené rozhodnutí není míněno jako urážka Itálie a že „v určitých situacích mohou vzniknout pro člověka rizika i přes demokratický charakter dvou států“. Zároveň také vyjádřil „překvapení“ nad italskou reakcí; vyjádření Berlusconiho kanceláře je podle něj „impertinentní“.

Cesare Battisti jako bývalý člen teroristické skupiny Rudé brigády byl v Itálii v 70. letech odsouzen za čtyři vraždy k doživotí. Svou vinu popíral. V roce 1981 uprchl z italského vězení; nejprve pobýval ve Francii, poté odjel do Brazílie, kde byl v roce 2007 zadržen. Od té doby čekal na případné vydání do Itálie.

V lednu 2009 získal Battisti v Brazílii politický azyl, což vyvolalo rozhořčení v Itálii a silné diplomatické napětí mezi oběma zeměmi. Brazilské ministerstvo spravedlnosti udělení politického azylu zdůvodnilo tím, že existují oprávněné obavy, že by Battisti mohl být v Itálii pronásledován kvůli svým politickým názorům.