Slovenská média oznámila odchod prezidenta z funkce

Bratislava - Slovenský server Pravda sk. v pátek večer napsal, že prezident Ivan Gašparovič se letos chystá odejít z úřadu a že o svých plánech chce informovat v dnešním novoročním projevu. Za důvod údajného prezidentova rozhodnutí server označoval hlavně tlak členů rodiny, kteří by chtěli, aby s nimi Gašparovič trávil více času. Text projevu, jak ho zveřejnil prezidentský palác, ale žádnou zmínku o odchodu neobsahuje. Zřejmě šlo o silvestrovský vtip.

Podle serveru prezidentův mluvčí Marek Trubač řekl, že „přesné datum nebylo ještě stanoveno, ale mělo by to být někdy na jaře“, a dodal, že prezident už dosáhl v politické kariéře všeho, ambice v evropské a ve světové politice prý nemá.

Trubač dnes zprávu o Gašparovičově odchodu dementoval. „Byl to jen nepodařený pokus o žert. Pan prezident má před sebou ještě většinu svého druhého funkčního období a důvěru, kterou získal v přímé volbě od občanů, chce využít naplno a ve prospěch Slovenska,“ citoval ho na své internetové stránce list Hospodárske noviny.

Server Pravda.sk v pátečním materiálu informoval, že slovenské politiky informace o (údajném) záměru prezidenta šokovaly. „Nečekal jsem to, ale je to výzva. Věřím, že najdeme vhodného kandidáta,“ citoval server předsedu nejsilnější vládní strany SDKU-DS a expremiéra Mikuláše Dzurindu. Ten by prý by za vhodnou kandidátku považoval i nynější premiérku Ivetu Radičovou.

Překvapena prý byla i opoziční strana Směr - SD, jejíž předseda a expremiér Robert Fico by měl být hlavním kandidátem v nadcházejícím boji o funkci hlavy státu. „Pan Fico si myslel, že volby budou až v roce 2014,“ podotkla podle Pravda.sk mluvčí strany Silvia Glendová.

Prezident se zastal eura

Gašparovič v novoročním projevu mimo jiné odmítl zpochybňování eura, kterým se platí i na Slovensku a které je nyní v krizi. „Problémům, ať jsou jakkoli těžké, se zajisté lépe čelí společně. (…) Proto musíme zajistit udržení eura,“ řekl.

Pokud jde o vnitřní politiku, označil za „skutečný problém“ udržení sociálního smíru, který „už není tak pevný jako před časem“. Za nesmírně důležité považuje také, aby stát plnil své funkce a povinnosti tak, aby mu rodiny důvěřovaly, aby cítily, že je tu pro ně, a ne jen pro několik vyvolených. Důraz položil i na odpovědnost v politice.