Španělé v restauracích dokouřili

Madrid - Ve Španělsku vešel v platnost jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů v Evropě. Španělé si odedneška nesmí cigaretu zapálit v barech a restauracích ani poblíž nemocnic, škol a hřišť. Majitelé barů a kaváren se obávají, že přijdou o zákazníky. Lékaři ale argumentují statistikou – asi 160 Španělů zemře denně na nemoci způsobené kouřením.

Na Silvestra si přišli kuřáci užít do barcelonských barů poslední noc s cigaretou. Od Nového roku pro ně platí tvrdý režim. „Pro nekuřáky je to dobré, ale my kuřáci to teď budeme mít těžké. Proto jsem tady. Byla jsem doma a chatovala na internetu s kamarádem z Thajska. Řekla jsem mu ale, že musím jít do hospody, protože si chci užít poslední den, kdy můžu pít a kouřit zároveň,“ říká kuřačka Marcia Cardovo.

Španělsko bylo dosud doslova kuřáckým rájem. Tabáku byl vstup zakázán jen na pracoviště, do vlaků a autobusů. Majitelé většiny barů a restaurací se mohli rozhodnout, jestli bude jejich podnik kuřácký nebo ne. A téměř všichni vyšli milovníkům tabáku vstříc. Zapálit si u kávy bylo samozřejmostí. „Bude to obtížené, ale budeme si na to muset zvyknout. Přizpůsobit se a vydržet to. Tak to prostě je,“ smiřuje se se zákazem Helen Ramallo.

Ve Španělsku začal platit protikuřácký zákon (zdroj: ČT24)

V zemi je silná kavárenská kultura. Navíc to byli Španělé, kdo vymyslel cigaretu v podobě, jakou dnes zná celý svět. Majitelé barů a kaváren se proto obávají, že přijdou zkrátka. „Myslím si, že nám ubude zákazníků. Někteří sem chodí rádi právě proto, že si mohou v klidu dát kávu a zapálit cigaretu. Ale je pravda, že lidi nikdy nepřestanou chodit do restaurací na dobré jídlo a pivo,“ uvažuje majitel baru Pablo Forlan.

Porušení zákona se nevyplatí

Kdo poruší zákon, sáhne hluboko do kapsy. Pokuty jsou v přepočtu od 750 do 15 milionů korun. Ve Španělsku kouří 35 procent obyvatel, o šest procent víc než je evropský průměr. Rakovina, choroby srdce, astma, a další nemoci související s kouřením denně zabíjejí 160 Španělů.

Nový zákon zakazuje kouření ve všech uzavřených veřejných místech a taky na některých otevřených prostranstvích. Značky s přeškrtnutými cigaretami se objevily u vchodů na letiště, do nemocnic, škol a taky na hřištích. Výjimku mají hoteliéři, kteří smí svým hostům vyhradit kuřácké prostory. Kouřit se taky dál bude ve věznicích a psychiatrických léčebnách.