Významní Němci žádají Írán: Propusťte naše novináře

Teherán - Víc než sto významných osobností Německa podepsalo otevřený dopis íránské vládě. Žádají v něm Teherán, aby propustil dva německé novináře, které vězní od října loňského roku. Íránská policie je zatkla, když dělali rozhovor se synem Sakíne Aštíaníové – ženy odsouzené k smrti za cizoložství a podíl na vraždě manžela. Němci neměli podle íránských úřadů k rozhovoru povolení. Do země totiž přicestovali na turistické vízum. Syn Aštíaníové, který byl zatčen spolu s novináři, byl 12. prosince propuštěn na kauci.

O svém prosincovém propuštění informoval Sejjed Kaderzádí až včera. Výše kauce činí na 400 milionů ríjálů (asi 730 000 korun), kterou prý zaplatil rodinný přítel. Důvodem zadržení podle něj bylo to, že mluvil se zahraničními novináři, kteří v zemi byli nelegálně.

Mezi signatáři německého dopisu jsou například ministr zahraničí Quido Westewelle, fotbalová legenda Franz Beckenbauer, ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg, bývalý tenista Boris Becker, jezdec formule 1 Michael Schumacher či nositelka Nobelovy ceny za literaturu Hertha Müllerová.

Kaderzádí a oba Němci byli zatčeni 10. října v Tabrízu. Němci měli mít jako novináři zvláštní novinářská víza, ale měli jenom turistická. Nadále jsou drženi ve vazbě.

Syn o vině své matky nepochybuje

Aštíaníová byla v roce 2006 odsouzena za nevěru, kterou islámské právo trestá ukamenováním, a za spoluúčast na vraždě manžela, za což se provinilci v Íránu popravují oběšením. Íránské úřady po mezinárodním tlaku pozastavily první rozsudek, poprava ale ženě nadále hrozí.

Kaderzádí novinářům sdělil, že o vině své matky nepochybuje. „Podle mého názoru je má matka také vinna, ale protože jsem přišel o otce, nechci ztratit také matku. Proto žádáme o zmírnění trestu.“

Aštíaníové úřady umožnily věznici opustit a povečeřet dnes se svým synem a dcerou. Na setkání s novináři pak Íránka popřela tvrzení svého bývalého právníka, podle nějž byla ve vězení podrobena mučení. Její někdejší právní zástupce prý k vlastním cílům na případ upoutal pozornost mezinárodního společenství. Pokud jde o Němce, kteří údajně s jejím synem dělali rozhovor, Aštíaníovou podle agentury AFP prý přivedli do rozpaků a svému synovi řekla, aby proti nim zahájil právní kroky.

Herta Müllerová
Zdroj: ČT24/Festival spisovatelů Praha
Vydáno pod