Bývalý ruský vicepremiér Němcov skončil ve vězení

Moskva - Ruský opoziční vůdce a bývalý premiér Boris Němcov skončil na 15 dní ve vězení. Poslal ho tam soud za to, že poslední den v roce na demonstraci za svobodu shromažďování odporoval policii. Společně s ním bylo v Moskvě a Petrohradu zatčeno přes 120 příznivců opozice. Němcovovi stoupenci se sešli před soudní budovou a verdikt odsuzovali jako absurdní. Ve vazbě jsou i další dva aktivisté opozice.

Na jedné z pravidelných demonstrací se sešlo 1 500 aktivistů. Skandovali hesla požadující politické reformy, kritizující Kreml a vyjadřující podporu bývalému ropnému magnátovi a odpůrci Kremlu Michailu Chodorkovskému. Ten byl ve čtvrtek odsouzen k šestiletému vězení.

Ve vazbě si trest odpykává i Limonov a Jašin

Mluvčí opozičního hnutí Solidarita k trestům uvedla:

„Snaží se zastrašit opozici.“

Kromě Němcova je ve vazbě i spisovatel Eduard Limonov a protivládní aktivista Ilja Jašin. Limonov byl také odsouzen na 15 dní za údajné napadení policisty během zatýkání.

Demonstrace se na Triumfálním náměstí v Moskvě konají každý druhý měsíc. Využívají tak 31. článku ruské ústavy, jenž občanům Ruska garantuje právo na pořádání veřejných protestních akcí. Moskevská policie stoupence opozice na takových akcích zatýká pravidelně.

Vydáno pod