Odsouzená Aštíaníová: Němečtí novináři mi komplikují život

Teherán - Íránka Sakíne Aštíaníová si bude stěžovat na dva německé novináře, kteří se pokoušeli dělat rozhovor s jejím synem. Žena byla odsouzena k trestu smrti za nevěru a podíl na vraždě svého manžela, po mezinárodním tlaku je ale její trest pozastavený. Počínání Němců však podle ní situaci jen zkomplikovalo. Oba jsou už 12 týdnů ve vazbě, protože neměli novinářská víza.

Reportéři německého listu Bild am Sonntag byli v íránském Tabrízu zadrženi v říjnu, když se bez povolení, jen s turistickými vízy, pokusili pořídit rozhovor se synem odsouzené. Ten už byl na rozdíl od nich propuštěn na kauci.

„Já nepopírám, že má matka nese vinu na otcově smrti. Myslel jsem si ale, že když se kolem toho udělá rozruch, mohli by ji propustit. Jenže to se nestalo, a situace se naopak ještě zhoršila,“ komentuje to syn odsouzené Sejjed Kaderzádí. Ten teď v naději, že tím matce pomůže, hodlá podat trestní oznámení nejen na německé novináře, ale také na jejího právníka a na Minu Ahadiovou, aktivistku íránského původu, která byla mezi prvními, kdo na případ ve světě upozornil. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Syn Aštíaníové Sejjed Kaderzádí, který byl zatčen spolu s novináři, byl 12. prosince propuštěn na kauci 400 milionů ríjálů (asi 730 000 korun). Důvodem zadržení bylo to, že mluvil se zahraničními novináři, kteří v zemi byli nelegálně.

V Německu mezitím víc než sto významných osobností včetně několika ministrů spolkové vlády podepsalo otevřený dopis, ve kterém Teherán vyzývají k propuštění obou německých novinářů. Ti se o Vánocích vůbec poprvé směli sejít s rodinou. Jejich další osud stejně jako osud Sakíne Aštíaníové ale zůstává nejistý.

Aštíaníová byla v roce 2006 odsouzena za nevěru, kterou islámské právo trestá ukamenováním, a za spoluúčast na vraždě manžela, za což se provinilci v Íránu popravují oběšením. Íránské úřady po mezinárodním tlaku pozastavily první rozsudek, poprava ale ženě nadále hrozí.

Němečtí novináři zadržovaní v Íránu
Zdroj: ČT24