Dům Ringo Starra zatím stojí, fanoušci demolici nedovolí

Liverpool – Rodný dům bývalé hvězdy Beatles Ringo Starra na Madryn Street v Liverpoolu možná dostane druhou šanci. Celá zástavba je sice určena k demolici, fanoušci Beatles se ale začínají bouřit a číslo popisné 9 chtějí zachovat. Uchování domu podporuje i mnoho obyvatel Liverpoolu. O záchranu slavného domu usiluje i britský ministr pro bydlení Grant Shapps.

Bubeník legendární skupiny Beatles se v domě narodil před sedmdesáti lety a žil v něm pouhé tři měsíce. Přesto se demolice celé zástavby 445 budov, které nyní chátrají, fandům slavného hudebníka nelíbí. „Myslím, že je to součást naší historie, kterou by měli zachránit,“ tvrdí obyvatelka Liverpoolu.

Fandům Ringa svitla naděje

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Grant Shapps, ministr pro bydlení:

„O tomhle by měli rozhodnout místní lidé. Nejsem přesvědčen, že ta demolice, která tady probíhá, má jejich podporu. Rozhodně nám to naznačují jejich zástupci. Připadá mi, že je teď vhodná chvíle ten proces zastavit a celé si to znovu promyslet.“

Britský ministr pro bydlení Grant Shapps dává lidem za pravdu. Ten v dopise vyzval městskou radu, aby demolici domu odložila a znovu zvážila všechny možnosti. „Máme radost, protože je to první náznak, že bychom ty ulice snad mohli zachránit, a především rodný dům Ringo Starra,“ pochvaluje si člen sdružení „Zachraňte Madryn Street“ Philip Coppell.

Podle městské rady si ale většina obyvatel přeje, aby byly domy zbourány. Odkládání demolice a stávající podmínky, v nichž musí žít, je prý zbytečně otravují. O osudu budov by měli rozhodnout místní projektanti během ledna.