Skandál u námořnictva - video s vtípky o sexu a homosexuálech

Washington - Americké námořnictvo vyšetřuje skandál kvůli kontroverzním videím, která natočili členové posádky letadlové lodi USS Enterprise v letech 2006 a 2007 během nasazení v Iráku a v Afghánistánu. Scénky obsahují sprosté vtipy, vojáci si navíc dělají drsnou legraci z homosexuálů. Hlavní postavou na záběrech je pilot Owen Honors, který teď celé lodi velí.

Video plné sexuálních narážek a výlevů proti homosexuálům může za skandál amerického námořnictva. To teď vyšetřuje, kdo stojí za nahrávkami, které vznikly v letech 2006 a 2007 na letadlové lodi USS Enterprise. Video, ve kterém námořníci vtipkovali na adresu gayů, hráli sexuální styk a ve kterém se dva námořníci nechali natočit, jak se mydlí ve sprše, se vysílalo přímo na lodi a mohlo ho vidět až 6 tisíc námořníků. 

Mluvčí námořnictva Chris Sims řekl, že videa jsou „nevhodná“. Samo námořnictvo pak vydalo prohlášení, ve kterém se píše, že nahrávky „nebyly a nejsou přijatelné a námořnictvo takovéto činy absolutně neschvaluje a neomlouvá“. 

Video z lodi Enterprise (zdroj: ČT24)

Ještě v sobotu přitom nemělo námořnictvo nahrávky k dispozici. Komentovalo tak nejprve celou záležitost s tím, že jde jen o hloupý vtip a že video mělo humorným způsobem upozornit na některé problémy u námořnictva, jako jsou například návštěvy přístavů, šetření s vodou nebo udržování čistoty na lodi. Jakmile ale představitelé námořnictva video zhlédli, okamžitě se rozhodli zahájit vyšetřování.

Na záběrech už dva představitelé námořnictva identifikovali pilota Owena Honorse, který v těch letech sloužil na lodi jako výkonný důstojník a zástupce velitele a který dnes dokonce na lodi velí.