Ranní obloha nabídla pohled na zatmění Slunce

Praha - V České republice dnes bylo možné pozorovat částečné zatmění Slunce. Měsíc začal podle astronomů překrývat sluneční kotouč v 08:05 středoevropského času. V 09:25 pak byla maximální fáze zatmění, kdy bylo Slunce nejvíce zakryto měsíčním stínem. Celé Slunce se z měsíčního stínu opět vynořilo v 10:52. Podle meteorologů bylo nejlepší počasí pro pozorování na jižní Moravě.

Na pozorování úkazu se spolu s návštěvníky přichystaly české a moravské hvězdárny, mezi nimi například astronomické městečko Akademie věd v Ondřejově na Benešovsku, Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně, hvězdárna v Praze-Ďáblicích, hvězdárny v Úpici, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a další observatoře.

Naprosto ideální podmínky pro pozorování zatmění Slunce panovaly na jihočeské observatoři Kleť. Přenos právě odtud sledovali lidé třeba v českobudějovickém planetáriu. Našli se ale i lidé, kteří na necelých 1 100 metrů vysokou horu kvůli astronomickému jevu sami vyšplhali.

Zatmění slunce je vlastně velmi jednoduchý astronomický jev - mezi Zemi a Slunce se postaví Měsíc a zakryje sluneční disk. Při částečném zatmění, ke kterému dnes dopoledne došlo, je vidět pouze jedna třetina Slunce.

Zatmění bylo viditelné v celé Evropě, ze severu Afriky a v západní a střední Asii. Největší překrytí - 86 procent slunečního průměru - nastalo ve Švédsku na pobřeží Botnického zálivu. V Česku to bylo téměř 80 procent.

I když letos se očekávají ještě tři částečná zatmění Slunce a dvě úplná zatmění Měsíce, to dnešní bylo pro Evropany hlavní. Další šanci vidět tak silně zakryté Slunce Měsícem budou mít v březnu 2015. Úplné zatmění Slunce bude možné pozorovat v listopadu 2013 nad jižním Tichomořím.

Částečné zatmění Slunce
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod