Asketa místo atleta – Kalifornie má nového guvernéra

Sacramento - Demokrat Jerry Brown složil přísahu jako nový guvernér Kalifornie. Úřad přebral po bývalém představiteli akčních hrdinů Arnoldu Schwarzeneggerovi, který nejlidnatější americký stát vedl 7 let. Zatímco Schwarzenegger byl při nástupu do funkce politickým zelenáčem, Brown je ostříleným rutinérem. V minulosti dokonce už kalifornským guvernérem byl. A do paměti se zapsal jako pan spořivý.

Brown má vzezření askety, Kalifornie tak po 7 letech bude mít v čele kariérního politika, který nahradí opáleného bývalého akčního hrdinu. Ten se s guvernérským postem rozloučil slovy: „Do Kalifornie jsem přišel před 40 lety, neměl jsem nic. A tenhle stát mě přivítal s otevřenou náručí, díky tomu jsem dosáhl všeho. Příležitost vrátit Kalifornii něco zpět jako guvernér byla splněním snu přistěhovalce.“ Schwarzenegger dodal, že z postu odchází se vztyčenou hlavou a je hrdý na to, co dokázal. 

Ne každý ale hodnotí Schwarzeneggerovo působení tak kladně jako on sám. Nový guvernér Brown teď musí Kalifornii vytáhnout z obrovské rozpočtové propasti. Deficit se za vlády Schwarzeneggera vyšplhal až do výše 28 miliard dolarů.  

Brown je ale známý spořil a mohlo by se mu tedy podařit vymanit Kalifornii z rozpočtové propasti. Navíc má v politice mnoho zkušeností. Kalifornským guvernérem byl od roku 1975 po dvě funkční období, to znamená dohromady osm let. Za tu dobu prosadil ve státu zavedení alternativních zdrojů energie. Spořivý je Brown i v soukromí. Když byl poprvé guvernérem, nebydlel v guvernérské vile, ale žil v malém bytě, spal na matraci a jezdil malým autem. 

Po skončení druhého období ve funkci kalifornského guvernéra v roce 1983 Brown přednášel, vedl delegace do Číny a Sovětského svazu, v Mexiku studoval španělštinu, v Japonsku tamní kulturu a buddhismus, v Indii pracoval po boku matky Terezy. V mezidobí se také třikrát neúspěšně ucházel o demokratickou nominaci na post prezidenta USA a jako starosta pomohl zbavit kalifornské město Oakland pověsti nebezpečného místa plného zločinu.

Přísaha kalifornského guvernéra
Zdroj: ČT24