Afghánku provdal otec za násilníka. Promluvila v televizi

Kábul - Afghánská televize zažívá revoluční změny. Vůbec poprvé se na obrazovkách objevil pořad, ve kterém vystupují týrané a zneužívané ženy. Ty s maskou na obličeji vyprávějí své životní příběhy. I když se od doby pádu vlády Tálibánu situace žen v Afghánistánu v mnohém zlepšila, podle průzkumu nevládní organizace je téměř 60 procent afghánských manželství vynucených. Rodiny prodávají dcery za účelem sňatku. Ženy jsou také jako odškodnění provdávány do rodin pozůstalých po obětech zločinů, které spáchal jejich příbuzný.

Ženy v Afghánistánu promlouvají o svých trápeních, a to přímo na televizních obrazovkách. Vůbec poprvé byl odvysílán pořad s názvem „Nikáb“, ve kterém pod bílo-modrou maskou vystupují týrané ženy. Ty se často setkávají s násilím přímo u příbuzných, nebo také v rodinách, kam jsou provdány. 

Podle průzkumů je přesně 59 procent sňatků v Afghánistánu vynucených. To je i případ Saraji, která jako první host vystoupila v nové televizní show. Když jí bylo patnáct, rozhodl její otec o tom, že se Saraja provdá za 58letého muže. „Říkala jsem otci, že si ho nechci vzít a on se ptal: 'Proč mi to děláš,'“ vyprávěla žena. „Ale otec řekl, že mám věk na vdávání a že je to jeho rozhodnutí, ne moje,“ pokračovala. Už po třech dnech ale prý Saraja zjistila, co je její manžel zač – násilník s kriminální minulostí. 

Pak začala popisovat hrůzy, které s ním každodenně zažívala. Když byly její dceři 4 roky, přivedl manžel domů ženy, které pak znásilnil. A to byl moment, kdy si Saraja řekla dost a rozhodla se utéct. Bála se, že manžel ublíží nejen jí, ale i její dceři. Sebrala se proto i se všemi svými třemi dětmi a utekla. 

Nový revoluční pořad vytvořil 28letý Sami Mahdí. Říká, že chce dát možnost ženám promluvit o trápeních. Inspirací přitom byl osud jeho matky, která sama byla týrána. Mahdí vymyslel, že účastnice show se budou maskovat bílo-modrou maskou, která má skrýt jejich identitu. Modrá barva podle autora odkazuje na barvu burky, která symbolizuje útisk žen, a bílá barva pak znamená nevinnost. 

Ve druhém díle podle Mahdího vystoupí žena, kterou příbuzní donutili provdat kvůli odplatě za zločin, který spáchal její bratr. Ten zabil muže, do jehož rodiny se pak 12letá dívka přivdala. Tam pak začalo týrání. 

Autor projektu říká: „Příběhy těchto lidí jsou příkladem. Jsem si jistý, že tím můžeme změnit životy žen. Jsem si jistý, že můžeme změnit i přemýšlení mužů v Afghánistánu.“

Oum Al Khyr Charltonová na brífinku
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere