Belgické jeptišky zneužívaly pětileté děti

Brusel - Belgická prokuratura začala vyšetřovat další případ sexuálního zneužívání dětí svěřených do péče katolických institucí. Podezřelými v tomto případě zcela výjimečně nejsou kněží, ale řádové sestry. Záležitost stará několik desítek let se na veřejnost dostala až teď.

Dětským domovem Stella Maris ve městě Kortrijk na západě Belgie prošly za dobu jeho existence tisíce sirotků a nezaopatřených dětí. Přinejmenším jeden z odchovanců si ale ze svého pětiletého pobytu v domově odnesl celoživotní trauma.

„První jeptiška se jmenovala sestra Cecile, druhá sestra Germaine. Když si vás zavolaly, museli jste jít k nim do ložnice a lehnout si k nim. Pak začalo osahávání i orální sex. Sestra Cecile si mě vzala k sobě do pokoje a chtěla, abych ji uspokojoval,“ popisuje traumatické zážitky z dětství jedna z obětí.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Popisované zneužívání se tehdy pětiletému až desetiletému chlapci dělo v šedesátých letech. Vedení školy ale přiznává, že jeden pedofil tu podle jejich informací zneužíval děti i v letech devadesátých.

„Všechny nás to šokovalo. Už jsme rodičům našich svěřenců rozeslali dopisy, ve kterých je vyzýváme, aby zveřejnili vše, co o tom vědí. Doufáme, že pravda vyjde najevo. Poskytneme úřadům veškeré informace, které si od nás vyžádají,“ uvedl právník dětského domova Jan Leysen.

Od chvíle, co skandál kolem církevní pedofilie propukl v Belgii naplno, se úřadům přihlásilo víc než pět set obětí. Některé z nich prý zneužívání zakoušely od svých dvou let. Přinejmenším 13 obětí dohnalo zneužívání k sebevraždě. Mezi již odhalenými viníky jsou i vysoce postavení katoličtí hodnostáři. Na jeptišky ale podezření padlo vůbec poprvé.

Vydáno pod