Věčné město ždímá turisty

Řím - Turisty, kteří přijeli do Říma, možná v posledních několika dnech zaskočila nová turistická daň. Jejím cílem je získat prostředky na opravu chátrajících památek poté, co starosta města Gianni Alemanno přišel kvůli loňským úsporným opatřením o státní dotace. Daň se od 1. ledna vybírá v hotelích a návštěvníci z domova i z ciziny si připlatí také v galeriích a muzeích. Sazby se sice nezdají být vysoké, ale za pobyt se nasčítají.

Za každý nocleh v luxusním hotelu činí daň tři eura na osobu, ve skromnějším ubytování po dvou eurech. Kromě toho se jedno euro připlácí ke každé vstupence do galerií, muzeí a dalších turistických cílů. Hoteliéři se bouří kvůli obavám, že jim daň odradí hosty. Mimo jiné i proto, že ji nelze připsat na hotelový účet a vybírá se pouze v hotovosti.

Řím ročně navštíví 30 milionů lidí. Možná právě vysoký počet turistů vnukl nápad už jednou zrušenou daň po dvaceti letech obnovit. Radnice počítá, že ročně vybere 80 milionů eur. Chce je investovat do oprav chátrajících památek a do zlepšení infrastruktury Říma.

Ekonomická krize dolehla už i na návštěvníky Říma (zdroj: ČT24)
Turisté v Římě
Zdroj: ČT24