Obamovi nastávají těžké časy, republikáni ovládnou Kongres

Washington – Následující dva roky vlády budou pro amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho administrativu velmi složité. Po vánočních prázdninách totiž zasedá nové složení Kongresu, kde po nedávných volbách výrazně posílili jeho političtí odpůrci z řad republikánů. Dosud opoziční strana svou sílu hodlá dát hlasitě najevo. Jedním z jejích prvních kroků tak bude frontální útok na reformu zdravotnictví, jejímž prosazením se nynější šéf Bílého domu pyšní.

Republikáni v listopadových volbách převzali většinu ve Sněmovně reprezentantů a částečně posílili i v Senátu. Kongres se tak dnes poprvé sejde v novém složení. S novou rolí, vůdkyní menšiny, se tak musí vypořádat i dosavadní předsedkyně dolní komory Nancy Pelosiová. „Když budou mít naši republikánští kolegové pozitivní řešení, najdou v nás konstruktivního partnera pro řešení problémů amerických občanů,“ slíbila lídryně demokratů ve sněmovně.

Velký střet mezi stranami se očekává především v otázce reformy zdravotnického systému. O zrušení klíčových zákonů by se ve Sněmovně reprezentantů mělo hlasovat ještě tento měsíc. Snaha bude nicméně s největší pravděpodobností spíš symbolická. Republikáni totiž nadále mají menšinu v Senátu a tamní demokraté již dali najevo, že takový návrh nepodpoří.

Kongres se schází v novém složení (zdroj: ČT24)

Reforma přesto nemá vyhráno. Republikáni hrozí, že pokud se jim zákon nepodaří odvolat, podniknou v Kongresu takové kroky, aby na její uskutečnění nebyly peníze. „Náklady na Obamovu zdravotní reformu přivedou zemi k bankrotu. Nadále proto proti ní hodláme bojovat, protože právě to po nás chtějí Američané,“ prohlásila v neděli republikánská členka Sněmovny reprezentantů Michele Bachmannová.

Další politickou bitvu hodlají republikáni svést o státní dluh, který brzy dosáhne 14,3 bilionu dolarů. Více si podle schváleného zákona americká vláda nemůže půjčit, a bude tak muset požádat Kongres o nový strop pro půjčky. Republikáni, kteří se alespoň ve své rétorice stavějí proti životu na dluh, toho ale chtějí využít. Vláda by podle nich měla šetřit stejně jako řadoví Američané. Šéf ekonomických poradců amerického prezidenta Austan Goolsbee již podobné snahy republikánů označil za šílenství. Nezvýšení limitu pro půjčky by podle něj pro Spojené státy představovalo katastrofu, a mohlo by prý dokonce způsobit i jejich bankrot.

Republikáni pod vlivem Tea Party

Ani pro republikány ale nadcházející období, jež završí prezidentské volby v roce 2012, nebude bez rizik. Na rozdíl od předchozích let dnes nesou spoluodpovědnost za vývoj země. Voliči proto od nich budou očekávat nejen kritiku Obamovy vlády, ale i výsledky. Republikánská strana se k tomu ještě musí vypořádat s tlakem, který na ni vytváří silně konzervativní hnutí Tea Party.

Stopa hnutí je znát již v chystané neobvyklé podobě úvodního zasedání 112. Kongresu. Začne totiž čtením celé americké ústavy, za jejíhož strážce se Tea Party považuje. „Američané chtějí menší a zodpovědnější vládu, jejímž počátkem je respektování ústavy. Proto ji budeme číst na půdě sněmovny. Vyšle to jasný signál, že od 5. ledna bude Sněmovna reprezentantů předsunutou hlídkou amerického lidu,“ prohlásil nový předseda dolní komory John Boehner.

Vydáno pod