Ptáci znovu padali z nebe

Washington – Záhadných úhynů ptáků přibývá. V Louisianě našli asi 450 mrtvých ptáků, kteří spadli z nebe. Stovka mrtvých ptáků byla nalezena také ve Švédsku. Na Silvestra přitom v Arkansasu popadalo z nebe přes 3 tisíce kosů. Vědci zjišťují, co za tím může být.

Na polní cestě u malé obce Pointe Coupee nedaleko Baton Rouge v Louisianě ležely stovky mrtvých ptáků. Uhynuli vlhovci, špačci a kosi. Ochránci zvířat tvrdí, že je zřejmě zabily elektrické dráty. Zvířata měla polámaná křídla a kosti, někteří dokonce ještě žili. Pamětníci navíc připomínají, že v roce 1999 v severní Louisianě spadlo z nebe několik tisíc vlhovců nachových. Vědci později zjistili, že je zahubila infekční choroba. 

Ve Švédsku se zase včera našlo až 100 mrtvých kavek. Stalo se to na jihozápadě Švédska ve městě Falköping.

Vědci se o záhadné hromadné úhyny ptáků zajímají. Zkoumají i ptáky, kteří na Silvestra spadli z nebe ve městě Beebe v Arkansasu. Neexistuje žádný důkaz, že by případy hromadných úhynů cokoli spojovalo.

Vzorky těl uhynulých ptáků z Arkansasu i Louisiany byly odeslány k expertize. „Pokud není příčinou úmrtí zranění, může zkoumání trvat opravdu déle,“ tvrdí Paul Slota z americké veterinární služby. „Když testy nic neprokážou, musí se to zkoušet znovu a znovu,“ dodal.

Mrtvý pták
Zdroj: ČT24