Z deseti zamrzlých ruských lodí zbývá vysvobodit ještě tři

Moskva - Ruským záchranářům se dnes podařilo vyvést z ledového sevření vážně ohroženou rybářskou loď Mys Jelizavety, kterou na ruském Dálném východě ledové kry zanesly nebezpečně blízko skalnatému pobřeží. Další z uvězněných plavidel, chladírenská loď Anton Burin, se dokázala z dva metry silných ker sama vyprostit. V oblasti Sachalinského zálivu zůstávají ještě tři lodě v zajetí ledového krunýře. V Ochotském moři zamrzlo 10 lodí, sedm plavidel se už z dvoumetrové ledové vrstvy vyprostilo. Několik stovek námořníků čeká na záchranu už několik dní.

O pomoc začala uvězněná plavidla volat koncem prosince, kdy se v oblasti Ochotského moře prudce zhoršilo počasí. Sněhová bouře a mrazivé teploty způsobily vážné komplikace deseti ruským lodím, z nichž se ale pěti brzy podařilo bez cizí pomoc uniknout do bezpečnějších vod. Na pomoc zbylým pěti lodím vyrazily v minulých dnech ruské ledoborce Magadan a Admiral Makarov. První z nich ale dnes sám v ledu uvízl. Mohutný ledoborec Admiral Makarov vyvedl z nebezpečné oblasti nejohroženější loď Mys Jelizavety a nyní pomáhá do bezpečí i uvězněnému ledoborci Magadanu.

Podle ruských médií by Admiral Makarov měl dorazit ke třem stále ještě uvězněným lodím během dneška nebo čtvrtka. Na jejich palubě je kolem 400 námořníků, jejichž život podle ruských záchranářů není bezprostředně ohrožen.