V Saúdské Arábii zatkli supa za špionáž pro Izrael

Rijád - Saúdská Arábie dnes zadržela údajného izraelského špióna. Tím ale překvapivě není agent tajných služeb, ale pták. Úřady zadržely kvůli podezření z vyzvědačství supa bělohlavého, který měl na sobě GPS vysílačku. To vyvolalo podezření, že je členem sionistického spiknutí. Izraelští ochránci zvířat označili podezření za absurdní a vyjádřili obavy o osud ptáka.

Supa, který může mít rozpětí křídel i přes 2,5 metru, zadrželi v Saúdské Arábii poté, co objevili, že má na sobě vysílačku GPS telavivské univerzity. Vysílačku zkoumaly saúdskoarabské bezpečnostní služby. V místním tisku pak začaly kolovat konspirační teorie, že pták je špión. 

Izraelci to popírají a označují obvinění ptáka za absurdní. Zároveň se o supa obávají, protože mu za špionáž v této zemi hrozí krutý trest. „To zařízení neumí nic víc než vysílat a přijímat data o tom, kde ten pták létal, jak vysoko a jak rychle letěl,“ říká izraelský ornitolog. Informace z vysílačky prý slouží jen pro popis chování tohoto ohroženého druhu. „Teď ten chudák pták zaplatí strašlivou cenu,“ okomentoval to nejmenovaný odborník. 

Sup není přitom první zvíře obviněné z práce pro izraelskou rozvědku Mossad. V prosinci egyptský guvernér obvinil Mossad, že k pobřeží u Šarm-aš-Šajchu poslal žraloka zabijáka, který zde zaútočil na lidi. Izrael opět takové zprávy popřel, ministr zahraničí k tomu řekl, že se zřejmě guvernér moc díval na Čelisti a teď si plete fakta s fikcí.