Velvyslanci EU se chtějí setkat s uvězněnými běloruskými politiky

Minsk - Velvyslanci členských zemí Evropské unie v Minsku požádali běloruské úřady o setkání s prezidentskými kandidáty, kteří byli uvězněni při prosincové masové protivládní demonstraci v centru běloruské metropole. Jak dnes v Minsku oznámil maďarský velvyslanec Ferenc Kontra, jehož země nyní EU předsedá, chtějí se diplomaté seznámit se skutečnými okolnostmi zadržení opozičních politiků a přesvědčit se objektivně o zdravotním stavu vězněných.

Podle zpráv z běloruských opozičních kruhů bylo několik prezidentských kandidátů při demonstraci surově zbito, nejznámější z nich, Uladzimir Njakljajev, byl do vazby odvlečen z jednotky intenzivní péče. Podle běloruského vysílání Radia Svoboda odebralo běloruské ministerstvo spravedlnosti licenci několika advokátům, kteří obhajují zadržené politiky.

O zadržených prezidentských kandidátech se toho mnoho neví. Mikalaj Statkevič drží hladovku, Andrej Sannikav se nemůže postavit na nohy a Uladzimir Njakljajev byl surově zbit už v den voleb. Opoziční aktivisté, kteří si odseděli 15 dnů vězení, se dnes setkali se svými blízkými.

Alexandr Lukašenko o zadržených prezidentských kandidátech:

Minský režim navzdory silnému zahraničnímu odporu i dnes pokračoval v represích proti opozici. Policie prohledala kanceláře Běloruského helsinského výboru a zabavila jeho počítačové vybavení. V bytě aktivisty hnutí Mluv pravdu! Pavla Vinahradava provedli tajní policisté celonoční prohlídku.

Protesty běloruské opozice vyvolaly výsledky prezidentských voleb z 19. prosince, v nichž s 80 procenty odevzdaných hlasů získal už čtvrtý prezidentský mandát autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Opozice režim obviňuje z falšování volebních výsledků a sabotování rovného přístupu kandidátů do médií.

Evropská unie Lukašenkovi nejspíš opět zakáže vstup na území EU. Internetovému serveru EUobserveru to v telefonickém rozhovoru řekl švédský ministr zahraničí Carl Bildt. Kromě Lukašenka by se stejné sankce měly dotknout zhruba stovky dalších představitelů běloruského režimu. „Musíme se řídit logikou našich předešlých rozhodnutí. V době, kdy v Bělorusku žádní političtí vězni nebyli, jsme se odhodlali k přijetí pozitivních kroků. Nyní máme politických vězňů celou řadu a ti, kteří za tím stojí, se musí vrátit znovu na seznam osob, které nesmějí získat víza pro vstup do Evropské unie,“ prohlásil Bildt.

Spojené státy a Evropská unie v úterý také vyjádřily ve společném prohlášení politování nad tím, že Bělorusko uzavřelo kancelář Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Minsku. Rozhodnutí z konce roku přišlo krátce poté, co mezinárodní organizace sledující dodržování lidských práv a demokracie kritizovala průběh prezidentských voleb v Bělorusku a jejich nedostatečnou transparentnost.