Nový šéf sněmovny Boehner bude Obamovi tvrdým soupeřem

Washington - Novým předsedou americké Sněmovny reprezentantů se dnes na první schůzi nového Kongresu stal John Boehner. Jednašedesátiletý republikánský politik vystřídá v čele dolní komory parlamentu demokratku Nancy Pelosiovou. Boehner hodlá klást důraz na rozpočtové škrty a boj s vysokou nezaměstnaností, jež už delší dobu sužuje Spojené státy. Ve svém projevu po zvolení řekl, že se škrty hodlá začít přímo v Kongresu. Jeho výbory by tak například napříště měly být menší. Mluvil také o tom, že bude prosazovat transparentní a zodpovědnou práci zákonodárců, která bude ctít ústavu země.

Republikáni výrazně uspěli v listopadových volbách do Kongresu, když s velkým náskokem ovládli sněmovnu a posílili i v Senátu. Nyní chtějí zvrátit dosavadní úspěchy prezidenta Baracka Obamy, zejména jeho přelomovou reformu zdravotnictví. Podle deníku The Washington Post mají republikánští zákonodárci ve sněmovně dvacetidenní plán, v jehož rámci chtějí zrušit hlavní části politiky současného šéfa Bílého domu. Ze všeho nejdříve chtějí už příští týden zrušit reformu zdravotnictví.

John Boehner:

„Lidé dali ve volbách najevo, že se jim příčí zaběhané pořádky. Dnes jejich instrukce začneme naplňovat.“

Ke změně dojde i v Obamově štábu. Ke konci února odejde jeho tiskový mluvčí Robert Gibbs. Řekl, že bude dál s prezidentem spolupracovat jako poradce. Zřejmě povede Obamovu  kampaň za znovuzvolení v roce 2012.

Boehner je tvrdý Obamův kritik, zkušený politik a zákonodárce. Členem sněmovny je nepřetržitě od roku 1991. Od ledna 2007 v ní byl šéfem republikánské menšiny, která se dneškem mění ve většinu. Nový šéf Sněmovny reprezentantů se narodil 17. listopadu 1949 v Readingu ve státě Ohio. Pochází z chudých poměrů, ze kterých se sám vypracoval. Vystudoval Univerzitu Františka Xaverského v Cincinnati. Má 11 sourozenců.

Vydáno pod