Řecko: Plot si postavíme, ale menší

Erzurum (Turecko) - Řecký premiér Jorgos Papandreu bude jednat se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem o přistěhovalectví a řeckém záměru budovat plot proti imigrantům na společných hranicích. Řecko zmírnilo svoje původní plány na jeho stavbu – místo dvou set teď počítá s necelými třinácti kilometry.

Ke společnému stolu usednou oba politici po předchozích neshodách o vybudování plotu. Původní plán řeckého ministerstva na ochranu obyvatel zněl dvě stě kilometrů plotu po celé délce hranice. Po kritice hlavně ze strany Evropské unie ale svůj záměr přehodnotilo. „Ploty mohou být jen krátkodobým řešením, problém ale neřeší,“ upozorňuje mluvčí eurokomisařky pro vnitřní záležitosti.

Proti kritice se ohradil šéf resortu na ochranu obyvatelstva Christos Paputsis. Jako příklad podobné bariéry uvedl plot na hranicích Spojených států a Mexika. Nicméně třímetrová bariéra mezi Řeckem a Tureckem má nově stát jen asi na 12,5 kilometrech nejrizikovějšího úseku u řeky Evros.

Řecko chce plot proti imigrantům (zdroj: ČT24)

Přes Řecko do EU

Řecko je pro tisíce ilegálních přistěhovalců z Afriky a z Afghánistánu vstupní branou do dalších zemí EU. V roce 2009 jich podle oficiálních statistik do Řecka směřovalo na 146 000, což je meziroční nárůst o 369 procent. Mnoho uprchlíků povzbuzuje politika Turecka, které odmítá přebírat zpátky dopadené běžence.

Komise EU považuje současný stav za alarmující. Více než 80 procent ilegálních přistěhovalců do EU cestuje totiž právě přes Řecko. Na zlepšení podmínek v zanedbaných táborech dá proto unie Řecku v prvním pololetí skoro 10 milionů eur. Atény ale zato musí zefektivnit systém zpracování žádostí o azyl a služby související s příchody a deportací uprchlíků.