EU odmítne íránskou nabídku inspekcí

Brusel - Nabídku Íránu k inspekcím jeho jaderných zařízení Evropská unie odmítne, oznámila to šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Podle ní nemá sedmadvacítka suplovat práci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). S tou Teherán naopak dostatečně nespolupracuje, stěžuje si agentura. Írán pozval diplomaty na prohlídku svých zařízení v pondělí. Podle agentur si tak chtěl získat jejich přízeň před novým kolem jednání o svém jaderném programu. Pozvánku dostalo také Maďarsko coby předsednická země Evropské unie, ale Budapešť ji odmítla. Za EU v minulosti nevyjednávala předsednická země, nýbrž Ashtonová.

Pozvané státy mají podle Teheránu vyslat do Íránu své velvyslance při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE), která sídlí ve Vídni. Návštěva se má uskutečnit snad 15. a 16. ledna, rozhodně před plánovaným setkáním Íránu s šesticí velmocí koncem ledna v Istanbulu.

Zatím poslední kolo jednání se uskutečnilo začátkem prosince loňského roku v Ženevě, žádné zásadní výsledky však nepřineslo. Napětí vždy umocňoval zdrženlivý postoj Íránců ke zpřístupnění svých zařízení.