Zavření základny Guantánamo se vzdálilo

Washington – Jedním z velkých slibů amerického prezidenta Baracka Obamy bylo zrušení americké vojenské základny na Kubě Guantánamo. Obama ale v pátek podepsal vojenský rozpočet schválený v prosinci Kongresem, který fakticky znemožňuje zavření zajateckého tábora na americké základně. Obama nicméně při této příležitosti podotkl, že se svého slibu věznici zrušit nemíní vzdát.

V příslušné normě se uvádí, že nesmí být užito peněz z rozpočtu obrany na budování nového zařízení pro zajatce z Guantánama či na jejich přemísťování například do jiných zemí, na jejich propouštění nebo na to, aby se jim poskytovala pomoc.

Obama v pátečním komuniké tato omezení zkritizoval a označil je za bezprecedentní a nebezpečné zpochybnění autority výkonné moci. Zároveň přislíbil, že se jeho vláda pokusí Kongres přesvědčit, aby od těchto restrikcí ustoupil, anebo si vymoci, aby je nezavedl i v příštím období.

Po nedávných volbách nicméně v Kongresu výrazně posílili republikáni, takže lze jen stěží předpokládat, že budou vůči Obamovým iniciativám tohoto druhu vstřícní.

Obě komory amerického Kongresu schválily vojenský rozpočet ve výši 725,9 miliardy dolarů (13,8 bilionu korun) na současný fiskální rok, který začal loni 1. října, po několikaměsíčním vyjednávání až 23. prosince.