Bašír ve stabilitu nezávislého jižního Súdánu nevěří

Džuba (jižní Súdán) – Podle súdánského prezidenta Umara Bašíra čeká jih země nestabilita, jestliže se v zítřejším referendu vysloví pro nezávislost. Jižní Súdán, kde žijí hlavně křesťané a animisté, pak podle prezidenta prý zatím není připraven na vznik stabilního státu schopného zajistit potřeby svých obyvatel.

Je přitom pravděpodobné, že v týdenním referendu obyvatelstvo jižního Súdánu svou nezávislost odsouhlasí. V Džubě, která je střediskem súdánského jihu, se již konají koncerty a připravují se oslavy. Vypsání referenda o nezávislosti je součástí mírové dohody, která před šesti lety ukončila konflikt mezi arabským severem a černošským jihem. Ve válce tehdy zahynuly dva miliony lidí.

Bašír řekl, že chápe touhu obyvatel jihu osamostatnit se, ale řekl také, že si nedokáže představit, jak bude nový stát fungovat. „Je tam mnoho problémů. Válčí se tam od roku 1959. Tamní úřady nebudou schopny chránit občany a vytvořit státní instituce,“ řekl. Vyloučil možnost dvojího občanství pro lidi ze severu a řekl, že jestliže se jih zmocní ropné oblasti Abyei, povede to k válce.

Reportáž o situaci v Súdánu (zdroj: ČT24)

Na hlasování budou dohlížet mezinárodní pozorovatelé. USA už oznámily, že hodlají novému státu na jihu pomáhat. Předseda senátního zahraničního výboru John Kerry v pátek navštívil Chartúm a řekl, že Washington podpoří i chartúmskou vládu, nicméně zlepšení vztahů bude záviset na uklidnění další konfliktní oblasti země, Dárfúru.