Americká policie sbírá informace o střelbě na kongresmanku

Tucson (USA) – Terčem útoku se na politickém shromáždění ve městě Tuscon v Arizoně stala členka Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsová. Utržila ránu do hlavy, nyní je hospitalizovaná a její stav je kritický. Lékaři dnes ale uvedli, že má velkou šanci přežít. Střelba si vyžádala šest obětí včetně devítileté dívky, dalších 14 lidí bylo zraněno. Federální úřady už pachatele, dvaadvacetiletého Jareda Loughnera, obvinily ze dvou vražd, střelby na političku a dvou pokusů o vraždu. Další žaloby vznese státní prokuratura.  Policisté se domnívají, že střelec nejednal sám a že šlo o atentát. Policisté proto mezitím vyslechli a zbavili podezření muže, kterého po masakru pokládali za možného komplice. Šlo o řidiče taxíku, který Laughnera vysadil blízko místa činu.

Podle spolupracovníka Giffordsové Alexe Villeka se pozdější útočník objevil na místě chvíli před masakrem a po demokratce se sháněl. Bylo mu řečeno, aby přišel později. Během samotného mítinku se mladík vrátil a Giffordsovou střelil z půldruhého metru do hlavy.

Při střelbě zahynul třiašedesátiletý arizonský soudce, třicetiletý asistent političky a tři účastníci mítinku ve věku 75 až 80 let. Po převozu do nemocnice svým zraněním podlehla i devítiletá dívka.

Očitý svědek Steven Rayle:

„Kongresmanka se bavila s několika lidmi. Najednou jsem uviděl muže, jak ji střelil do hlavy. Potom začal střílet všude kolem sebe. Lehl jsem si na zem. Trvalo to tak 15 sekund.“

Giffordsovou po útoku dopravil vrtulník do nemocnice, kde podstoupila neurochirurgickou operaci. Poté byla převezena na jednotku intenzivní péče. Lékaři jsou ohledně její šance na přežití optimističtí. Podle jednoho z lékařů, jehož citovala agentura Reuters, však kulka prošla mozkem.

Lékaři dnes oznámili, že Giffordsová byla po operaci schopná komunikovat a
reagovat na různé pokyny. „Nemůže mluvit, neříká žádná slova,“ upřesnil ale
doktor Peter Rhee, podle kterého střela poškodila centrum řeči v mozku.
Giffordsová podle něj byla nyní uvedena do umělého spánku a je prý velká
šance, že se zotaví. Zlepšuje se i zdravotní stav ostatních zraněných. Několik z nich už bylo z nemocnice propuštěno.

Vyšetřování již začalo. „Nemám informace o tom, zda (Giffordsová) byla první postřelenou osobou, ale… domnívám se, že byla terčem,“ oznámil podle Reuters místní šerif Clarence Dupnik. Střelce se podařilo po útoku zadržet a je ve vazbě. Jeho totožnost policie odmítla sdělit. Podle médií a zdrojů obeznámených s průběhem vyšetřováním jde o dvaadvacetiletého muže jménem Jared Loughner. Motiv útoku není znám.

Podle dostupných informací má útočník pohnutou minulost a je psychicky labilní, nikoli však duševně chorý. Úřady přitom v souvislosti s atentátem pátrají po druhé osobě. Domnívají se totiž, že podezřelý mohl na parkoviště u obchodního domu přijít v doprovodu dalšího člověka, který je do případu nějak zapleten.

Kdo je Jared Lougher?

Jako o útočníkovi o něm hovoří pouze neoficiální informace. Podle lidí, kteří ho znali, měl zvláštní názory a nestaral se o to, co si o něm ostatní myslí. Loni byl vyloučen ze střední školy poté, co nedodal požadované psychiatrické osvědčení o tom, že není svému okolí nebezpečný.

Na několika videích na internetové síti YouTube, u nichž je jako autor uveden Jared Lee Loughner, je plno kritiky vlády a náboženství. Není však jasné, zda autor těchto videí a sobotní střelec jsou stejná osoba. „Vnucováním gramatických pravidel se vláda snaží kontrolovat mysl lidí a vymývá jim mozky. Ne! Nechci platit dluhy měnou, která není kryta zlatem a stříbrem. Ne! Nechci věřit v Boha!“ tvrdí „internetový“ Loughner.

V biografické stati na své webové stránce píše, že navštěvoval školy v oblasti Tucsonu a že mezi jeho oblíbené knihy patří Mein Kampf Adolfa Hitlera, Manifest komunistické strany Karla Marxe a Bedřicha Engelse a Přelet nad kukaččím hnízdem Kena Keseyho.

Giffordsová už loni na jaře dostala několik výhrůžek poté, co podpořila reformu zdravotnictví. Neznámí útočníci v březnu 2010 také vytloukli okna její kanceláře v Tucsonu. Podobným útokům byli vystaveni i další poslanci ze států New York a Kansas, kteří reformu rovněž podpořili. Sama Giffordsová poté varovala, že vyostřená politická rétorika podnítila pohrůžky vůči ní i případy vandalismu v sídle její kanceláře.

Obama: Jde o nevýslovnou tragédii

Barack Obama:

„Zatím nevíme, co bylo motivem tohoto těžce popsatelného činu. Už začalo důkladné vyšetřování a s koordinací pomůže šéf FBI Bob Mueller. Také jsem o tom mluvil s představiteli demokratů a republikánů. Gaby Giffordsovou jsem dobře znal.“

Střelba na demokratickou kongresmanku vyvolala odsouzení na obou stranách politického spektra. Prezident USA Barack Obama krátce po útoku oznámil, že zabito bylo pět lidí včetně soudce federálního soudu. Událost označil za „nevýslovnou tragédii“. Do Arizony vyslal ředitele amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Roberta Muellera, který má na místě dohlédnout na průběh vyšetřování.

„Jsem zděšen nesmyslným útokem na kongresmanku Gabrielle Giffordsovou a její spolupracovníky,“ reagoval předseda Sněmovny reprezentantů, republikán John Boehner. „Násilnosti a výhrůžky vůči veřejným činitelům nemají v naší společnosti místo,“ dodal. Podle něj je útok na jednoho zákonodárce útokem na všechny.

Prezident Barack Obama sobotní masakr v Tucsonu označil za „nevýslovnou tragédii“. Vyzval Američany, aby v pondělí v 17:00 drželi za oběti útoku minutu ticha.

Šéf republikánů ve Sněmovně Eric Cantor rovněž prohlásil, že je střelbou „hluboce zděšen“, a oznámil, že Sněmovna vzhledem k incidentu odloží hlasování o návrhu zákona na zrušení Obamovy zdravotnické reformy, které bylo plánováno na příští týden.

Vydáno pod