Assange u soudu, nad WikiLeaks visí Damoklův meč

Londýn - Londýnský soud bude rozhodovat o vydání Juliana Assange do Švédska 7. a 8. února. Bylo to oznámeno poté, co se spoluzakladatel WikiLeaks krátce objevil u soudu. Assange je ve Švédsku obviněn ze sexuálních deliktů. Byl zadržen v Británii a 16. prosince ho propustili na kauci. Vydání do Švédska se brání a tvrdí, že za jeho stíháním v této zemi jsou americké tajné služby. Uvedl také, že serveru hrozí kvůli finančním potížím konec.

Server WikiLeaks publikoval desítky tisíc amerických vojenských dokumentů o válkách v Iráku a v Afghánistánu a na podzim začal zveřejňovat rovněž americké diplomatické depeše, jichž má údajně k dispozici na čtvrt milionu.

Assange po dnešním krátkém slyšení uvedl, že bude pokračovat ve zveřejňování amerických diplomatických depeší. „Naše práce s WikiLeaks pokračuje v nezmenšené míře a zintenzivňujeme zveřejňování materiálů souvisejících s depešemi a dalšími věcmi. Brzy budou publikovány za pomoci našich mediálních partnerů,“ řekl Assange.

Před soudem se dnes objevil jen krátce a pouze potvrdil svou totožnost, věk a adresu. Soudce také uvolnil podmínky kauce, takže obviněný bude moci 6. a 7. února přespat kvůli soudu v Londýně a nikoli na venkově, kde nyní žije a kde se každý den hlásí policii.

Obhajoba se obává vydání Assange do USA

„S výsledkem dnešního jednání jsme spokojeni,“ řekl Assange. Čeho se ale Assange podle obhajoby obává, je vydání do Spojených států. Advokát Julliana Assange se strachuje, „že v případě vydání do Švédska budou Spojené státy usilovat o jeho extradici a/nebo o ilegální předání do USA, kde hrozí, že bude uvězněn na Guantánamu“. V takovém případě se advokát obává, že by Assangeovi hrozil trest smrti. „Dobře se ví, že prominentní osobnosti naznačovaly - pokud to neřekly přímo -, že Julian Assange by měl být popraven,“ uvedla obhajoba.

Nad WikiLeaks visí Damoklův meč

Assange dnes v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1 řekl, že portálu WikiLeaks hrozí, že by kvůli finančním potížím mohl skončit. Několik společností, které zprostředkují platební styk po internetu, v minulosti přestalo s WikiLeaks spolupracovat. WikiLeaks podle Assange každý týden vykazují ztrátu 500 000 eur (12,3 milionu korun). Server se s problémy potýká od doby, kdy začal zveřejňovat tajné depeše americké diplomacie. Americká vláda to odsoudila a přidaly se k ní i další země.

Julian Assange:

„Pokud věci půjdou takto dál, nedokážeme přežít. Peníze od dárců se k nám dostávají obtížně, protože naše účty jsou blokovány.“

Portál v prosinci přišel o svůj účet ve Švýcarsku, protože banka zjistila, že Assange při zakládání konta uvedl falešnou adresu. Společnosti MasterCard, Visa a PayPal přestaly zprostředkovávat převody peněz ve prospěch WikiLeaks, později se k nim připojila i banka Bank of America.

Assange nicméně vyjádřil naději, že se mu podaří problémy překonat. „Bere nám to 85 až 90 procent sil, ale je to něco, co mám rád, intelektuální boj,“ prohlásil. „(Naše) organizace je sice napadána, ale rozvíjí se rychleji než dříve,“ dodal.

WikiLeaks: Kdo vyzývá k vraždě má stejnou vinu jako ten, kdo stiskne spoušť

Server WikiLeaks dnes také zveřejnil prohlášení, které naznačuje paralely mezi slovními výpady na Assangeovou adresu a násilnou politickou rétorikou, která je v USA kritizována po střelbě na poslankyni Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsovou.

„Zaměstnanci a přispěvatelé WikiLeaks byli rovněž cílem nebývale násilné rétoriky prominentních mediálních osobností v USA,“ uvádí prohlášení. Připomíná výroky viceprezidentské kandidátky Sarah Palinové, podle níž by americká vláda měla „pronásledovat šéfa WikiLeaks jako Taliban“, nebo prohlášení prezidentského kandidáta Mikea Huckabeeho, který prý v listopadu vyzval k Assangeově popravě. „Ti, kdo vyzývají k vraždě, mají stejně velkou vinu jako ti, kdo zmáčknou spoušť,“ píše se v prohlášení WikiLeaks.

Vydáno pod