Arizonský vrah stanul poprvé před soudem

Washington - Pachatel sobotní střelby z Arizony Jared Lee Loughner stanul poprvé před soudem. Čelí pěti bodům obžaloby včetně pokusu o vraždu kongresmanky Gabrielle Giffordsové a hrozí mu trest smrti. Termín dalšího slyšení byl stanoven na 24. ledna. Loughner strávil u soudu 13 minut, soud zamítl propuštění na kauci. Celé Spojené státy držely za šest mrtvých a 14 zraněných minutu ticha, ve středu proběhne smuteční akt za oběti masakru.

Američané měli poprvé možnost spatřit nový snímek střelce z Tucsonu: 22letý samotář Jared Lee Loughner do zaplněné soudní síně ve Phoenixu vstoupil s pouty na rukou a s čerstvě oholenou hlavou. Potvrdil svou totožnost a to, že rozumí obvinění. Jeho obhájkyní byla jmenována Judy Clarkeová. Ta se stala známou, když po teroristickém útoku v Oklahoma City, při němž v roce 1995 zemřelo 168 lidí a dalších 600 bylo zraněno, zastupovala atentátníka Timothyho McVeigha.

Za vraždu šesti lidí včetně federálního soudce a pokus o vraždu Giffordsové hrozí Loughnerovi doživotí, možná smrt. Jeho psychická labilita zřejmě neposlouží jako polehčující okolnost, protože u federálních zločinů se nepříčetnost prokazuje velmi obtížně a jen zřídka úspěšně.

Arizonský vrah poprvé před soudem (zdroj: ČT24)

Podle vyšetřovatelů je útočník psychicky labilní, ale nikoli duševně nemocný. V minulosti byl závislý na alkoholu a příležitostně bral drogy. Ze školy byl vyloučen, když odmítl předložit psychiatrické osvědčení, že není svému okolí nebezpečný. Aby byl uznán za nepříčetného, musel by prokázat, že v době činu trpěl závažnou duševní poruchou. Ztráta sebekontroly není podle amerických zákonů považována za nepříčetnost.

Arizona má i nové hrdiny

Stejně jako nového zloducha má Arizona i nové hrdiny. Guvernérka státu pozvala jednoho z nich do arizonského kongresu - studenta Daniela Hernandeze, který na místě masakru poskytoval první pomoc. Svým rychlým zásahem pravděpodobně Giffordsové zachránil život.

Trauma z krvavé události ale zatím pozitivní momenty překrývá. Na okamžik se život zastavil i na oběžné dráze kolem Země. Velitelem Mezinárodní vesmírné stanice je švagr Giffordsové, jejíž muž je také astronaut.

Zraněná politička v době soudu ležela 160 kilometrů daleko na jednotce intenzivní péče v Tucsonu, s odebranou půlkou lebky po průstřelu mozku. Ač bojuje o život, dokázala dát chirurgům naději jednoduchým gestem.