V Pobřeží slonoviny přibývají další mrtví

Abidžan - Nejméně pět lidí připravily o život nové násilnosti v Pobřeží slonoviny. Mezi mrtvými byli tři policisté a dva civilisté. V Abidžanu se znovu střetly ozbrojené síly, které podporují dosavadního prezidenta Laurenta Gbagba se stoupenci jeho rivala Alassana Ouattary. Při povolebních násilnostech v zemi zahynulo podle OSN asi 200 lidí, do sousední Libérie uprchlo zatím na 25 tisíc lidí. Denně sem prý dorazí asi 600 uprchlíků.

Západoafrická země zabředla do politické krize po listopadových prezidentských volbách, které podle OSN vyhrál Ouattara. Gbagbo se však odmítá úřadu vzdát. Oba složili prezidentskou přísahu a jmenovali své vlády. Regionální hospodářský blok v prosinci pohrozil Gbagbovi vojenskou intervencí, pokud dobrovolně neodstoupí. O řešení krize pak dvakrát neúspěšně jednali zástupci regionálního sdružení.

Ouattarův velvyslanec při OSN Youssoufou Bamba v pondělí informoval o návrhu kompromisního řešení. Ouattara je podle něj připraven spolupracovat s táborem Gbagby na vytvoření vlády národní jednoty, pokud si však Gbagbo přestane činit nárok na prezidentský úřad a uzná Ouattarovo vítězství. Předák Gbagbovy Lidové fronty Pobřeží slonoviny (FPI) dnes návrh odmítl jako podvratný. Gbagbovo volební vítězství je prý nezpochybnitelné.