Soudní lékař: Jackson byl zdravý

Los Angeles – Soudní lékař Christopher Rogers dnes vypověděl před soudem, že americký zpěvák Michael Jakcson, který zemřel v červnu 2009, byl v podstatě zdravý. Jeho osobní lékař mu ale neposkytl dostatečnou péči. Jacksonův lékař Conrad Murray je podezřelý z toho, že o zpěváka dobře nepečoval a ten v důsledku toho zemřel. Obviněn je z neúmyslného zabití, za což mu hrozí 4 roky vězení. Murray jakákoli obvinění odmítá.

Podle závěrů policejního vyšetřování podal Murray Jacksonovi 25. června 2009 v 10:40 silné anestetikum propofol, aby mu pomohl usnout. Asi deset minut po podání prostředku Murray z místnosti odešel a když se vrátil, zpěvák už nedýchal.

V předběžném líčení, které rozhodlo o tom, že existuje dostatek důkazů, aby byl Murray obviněn z neúmyslného zabití, soudní lékař Rogers vypověděl, že osobní lékař popové hvězdě nepodal lék správně. Navíc udělal chybu, když od zpěváka odešel, když byl v bezvědomí. Rogers rovněž vyloučil, že by bylo možné, aby si Jackson vzal anestetikum sám.

Osobnímu lékařovi amerického zpěváka se rovněž podle předchozích výsledků vyšetřování klade za vinu, že nechal Jacksona bez pomoci tři čtvrtě hodiny, než zavolal záchrannou službu, protože telefonoval třem různým lidem. Podle dalších svědeckých výpovědí přinutil Murray Jacksonova tělesného strážce, aby mu před příjezdem sanitky pomohl ukrýt léky. Murray podle svědectví bodyguardů také nebyl schopen provést masáž zpěvákova srdce.

Soud proto v předběžném líčení rozhodl, že Murray bude obviněn z neúmyslného zabití. Pozastavil mu také lékařskou praxi. Zákaz platí pro Kalifornii.