Bokassův zámek se prodal za 22 milionů

Paříž – Za 915 tisíc eur (asi 22 milionů Kč) byl dnes vydražen zámek Hardricourt nedaleko Paříže, bývalý majetek zesnulého středoafrického císaře Bokassy. Zámek má obytnou plochu téměř 548 metrů čtverečních, zahrnuje dům pro správce, dvojgaráž a rozsáhlý park. Vyvolávací cena byla 735 tisíc eur. Totožnost kupce nebyla zveřejněna. Zámek chce údajně využívat pro sebe a svou rodinu.

Jeden z Bokassových synů Georges požádal francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby zasáhl proti tomu, co označil za loupež rodinného dědictví. Byl přítomen dražbě a prohlásil, že od prezidenta dostal - bohužel opožděně - dopis, aby kontaktoval ministerstvo spravedlnosti.

Bývalý středoafrický císař Jean-Bédel Bokassa se na Hardricourtu, jednom ze svých panství ve Francii, usadil v roce 1983. Předtím pobýval čtyři roky v exilu v Pobřeží slonoviny. Bokassovu vládu poznamenanou ukrutnostmi ukončili v září 1979 francouzští výsadkáři. Za mnohonásobné vraždy a zpronevěry státních peněz byl v červnu 1987 v Bangui odsouzen k trestu smrti, rozsudek byl později zmírněn na deset let vězení a v srpnu 1993 byl omilostněn. Zemřel v listopadu 1996.

Vydáno pod