Tvrdá bezpečnostní opatření tuniské demonstranty nezastavila

Tunis - V hlavním městě Tuniska v noci na dnešek i přes zákaz vycházení pokračovaly střety mezi mládeží a bezpečnostními silami. Policie opět střílela, podle agentur zabila až osm lidí. Nepokoje africkou zemí zmítají od konce prosince a vyžádaly si už desítky obětí. Revoltu vyprovokovala prudce rostoucí nezaměstnanost, zejména mezi mladými lidmi. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová vyzvala k vyšetření neadekvátních policejních zásahů proti demonstrantům. Prezident Zín Abidín bin Alí dnes také oznámil, že se po vypršení svého nynějšího mandátu v roce 2014 nebude znovu ucházet o úřad hlavy státu.

Tvrdá bezpečnostní opatření přitom nepomáhají. Ani noční zákaz vycházení, ani nasazení armády nevyhnalo demonstranty z tuniských ulic. Podle Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH) bylo na předměstí Tunisu v noci na dnešek zabito osm lidí, čímž prý její celková bilance nepokojů stoupla na nejméně 66 mrtvých. Mezi mrtvými je i Švýcarka tuniského původu a profesor z univerzity ve Francii, který do země přijel navštívit matku.

Z hlavního města byly dnes staženy armádní jednotky, které zde vláda rozmístila ve středu. V centru metropole místo vojáků hlídkují zvláštní policejní oddíly. Podle některých analytiků se tuniské vládě pravděpodobně podaří nepokoje potlačit. Z dlouhodobého hlediska by však mohly oslabit postavení prezidenta a posílit opozici.

Prezident Alí už nebude kandidovat

Prezident Alí dnes oznámil, že se po vypršení svého nynějšího mandátu v roce 2014 nebude znovu ucházet o úřad hlavy státu. Jeho rozhodnutí uvítala opozice a vyzvala k neprodlenému vytvoření koaliční vlády. Prezident v televizním projevu také uvedl, že zakázal zásahovým jednotkám používat proti demonstrantům střelné zbraně. Slíbil lidem „úplnou“ informační svobodu, svobodu tisku a přístup k internetu, který byl pro ně v této zemi dosud značně omezen, a také nižší ceny chleba, mléka a cukru. Emotivní projev zklamaného prezidenta všechny překvapil.

Tuniský prezident Zín Abidín bin Alí:

Dlouhá desetiletí bylo Tunisko oázou klidu. Hospodářství se díky turistickému ruchu dařilo. I proto si Tunisané zvykli do politiky nemluvit. Prezident Zín Abidín bin Alí vládne tvrdou rukou už 23 let. Hospodářská krize ale všechno změnila. Demonstrace proti vysoké nezaměstnanosti jsou nejhoršími sociálními protesty za celou dobu Alího vlády. Prezident ve středu vyměnil ministra vnitra a nařídil propustit zadržené demonstranty. Na začátku týdne slíbil vytvořit 300 tisíc pracovních míst do roku 2012.

Strach z tuniského scénáře se šíří celým Blízkým východem. Prudký růst cen potravin rozpoutal sérii podobných demonstrací v sousedním Alžírsku, kde už přišli o život dva lidé. Nezaměstnaní se střetli s policií i v další severoafrické zemi - Maroku.