Je maďarský koberec v Bruselu provokace?

Brusel - Rozporuplné reakce vyvolal obří koberec se symboly maďarských dějin, kterým se dnes v Bruselu představilo Maďarsko jakožto země předsedající v prvním pololetí Evropské unii. V centru koberce je totiž mapa Habsburské říše (pozdější Rakousko-Uhersko) z roku 1848, což by se dalo interpretovat i jako nostalgie Maďarů po době, kdy ovládali dnešní Slovensko a část Rumunska a Srbska. Budapešť ale podobnou interpretaci odmítá. Každá předsednická země tradičně zajišťuje dekoraci atria budovy Rady EU v Bruselu. Dosud zřejmě největší spory vyvolala Entropa Davida Černého.

Takzvaný maďarský kulturní koberec o ploše 202 metrů čtverečních byl umístěn v atriu budovy Rady EU, kde se mimo jiné konají unijní vrcholné schůzky. Vytvořila ho maďarská umělkyně Lívia Pápaiová jako přiblížení kultury a dějin země. Vidět je zde například hudební skladatel Ferenc Liszt, kokardy na památku revoluce proti Vídni v letech 1848-1849 a autor světoznámého hlavolamu Ernö Rubik.

Podle poslankyně EP za rakouské Zelené Ulrike Lunacekové mapa ilustruje úmysl premiéra Viktora Orbána „překonat Trianonskou smlouvu“, na jejímž základě ztratilo tehdejší Uhersko po první světové válce dvě třetiny svého území. Proto také vláda Viktora Orbána přijala loni nový zákon, který umožňuje udělit maďarské občanství i etnickým Maďarům v sousedních zemích. „To je ale od pana Orbána pohled do minulosti, vůbec ne ve směru společné evropské budoucnosti,“ zdůraznila Lunaceková. Mluvčí Evropské komise uvedl, že nehodlá komentovat způsob, jakým se některá z předsednických zemí prezentuje formou kulturní výstavy v Bruselu.

Mapa se podle Budapešti nesmí interpretovat jako nějaké nostalgické ztvárnění „velkého Maďarska“. „Je to jen mapa habsburské říše a obecněji střední a východní Evropy,“ uvedl mluvčí maďarské diplomatické mise při EU.