Tuniský prezident rozpustil vládu, v zemi výjimečný stav

Tunis  - Tuniský prezident Zín Abidín bin Alí dnes kvůli pokračujícím protivládním protestům rozpustil vládu a vyhlásil v zemi výjimečný stav a zákaz shromažďování a večerního vycházení. Do šesti měsíců by se také měly konat nové parlamentní volby. Prezidentské volby se plánují na rok 2014, kdy vyprší Alího nynější mandát. Prezident slíbil, že se o úřad nebude znovu ucházet. Oznámení přichází v době, kdy zemí již několik týdnů zmítají nejhorší nepokoje za 23 let vlády nynější hlavy státu. Vyžádaly si několik desítek mrtvých. V hlavním městě pokračují protesty také dnes, demonstranti obsadili i střechu ministerstva vnitra.

V zemi byl večer vyhlášen výjimečný stav a zákaz veřejného shromažďování více než tří lidí. Byl také prodloužen zákaz vycházení od 17:00 do 7:00 a vláda pohrozila, že proti lidem, kteří poruší bezpečnostní nařízení, použije sílu. Armáda následně obsadila mezinárodní letiště a byl uzavřen vzdušný prostor. Tuniská státní televize také bez dalšího upřesnění uvedla, že diváci mohou brzy očekávat „zásadní oznámení“.

Tunisané žádají prezidentovu demisi

Demonstranti požadují reziganci tuniského prezidenta (zdroj: ČT24)

Prezident oznámil, že nehodlá znovu kandidovat, ve čtvrtečním televizním projevu. O jeho záměru dnes ve vysílání francouzské rozhlasové stanice Europe 1 hovořil tuniský ministr zahraničí Kamál Murdžaní. Prezident podle něj řekl, že paralelní prezidentské a parlamentní volby se již nebudou konat, a rozhodl o vytvoření komise, která se má zabývat změnou volebního zákona.

Příslib bin Alího dnes v ulicích tuniského hlavního města vyvolal masové oslavy. V centru Tunisu se v noci bez ohledu na zákaz nočního vycházení shromáždily stovky lidí. Před ministerstvem vnitra asi 5 000 demonstrantů žádalo okamžitou rezignaci prezidenta. Lidé zde provolávali hesla jako „Bin Alí, odejdi!“ a „Děkujeme, bin Alí, ale už to stačí“.

Odboráři volají po stávce, opozice po koaliční vládě všech parlamentních stran. Nikdo neví, co by se stalo, pokud by bin Alí opravdu odstoupil. Na obzoru totiž není vhodný nástupce.

V chudých provinčních městech, která byla ohnisky protivládních demonstrací, zavládl po prezidentově projevu klid. V některých menších městech lidé rovněž vyrazili do ulic, aby prezidentovo rozhodnutí přivítali.

Na televizní diváky během prezidentova čtvrtečního projevu zvlášť zapůsobilo, že bin Alí místy zadržoval slzy a k národu hovořil poprvé místním dialektem, nikoli klasickou arabštinou. Prezident v projevu slíbil, že se nedotkne textu ústavy, která zamezuje výkon prezidentské funkce politikům starším 75 let. Mnozí očekávali, že se s vyhlídkou na další, v pořadí už sedmý mandát rozhodne ústavu novelizovat.

Podle oficiálních statistik během srážek s policií zahynulo 23 civilistů, ale podle očitých svědků a humanitárních organizací je bilance mnohem tragičtější. Mezi policisty žádné ztráty hlášeny nejsou.

Tunisané vycítili příležitost. Protesty proto jen tak neutichnou. Britská cestovní kancelář Thomas Cook už oznámila, že ze země odveze všechny své klienty. Zatím jde o preventivní opatření, nepokoje totiž turistům ještě žádné zvláštní problémy nezpůsobily. Cestu do Tuniska svým občanům nedoporučuje ani francouzské ministerstvo zahraničí a Air France zrušila veškeré lety do této země.

Vydáno pod