Carter: Súdánské referendum volá po rozdělení země

Chartúm - V jižním Súdánu dnes skončilo týdenní referendum o odtržení jihu. Podle vedoucího mise pozorovatelů, bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera, hlasovalo až 83 procent ze čtyř milionů oprávněných voličů. Podmínkou pro platnost byla přitom 60procentní účast. Drtivá většina hlasů je pro rozdělení největšího afrického státu. Částečné oficiální výsledky je možné čekat pozdě večer a v neděli, oficiální výsledky mají být zveřejněny začátkem února.

„Je vysoce pravděpodobné, že výsledek referenda bude ve prospěch odtržení,“ potvrdil Carter. Vyjádřil naději, že další vývoj se obejde bez násilí. Stále ale není dořešena například otázka regionu Abyei bohatého na ropu na pomezí mezi severem a jihem.

Referendum bylo klidné

Vládní Strana národního kongresu (NCP) je připravena uznat nový stát, avšak podle agentury AP zůstává otevřená otázka osudu ropné oblasti ležící na pomezí obou území. Ibrahim Ghandour z NCP řekl, že se referendum odehrálo „v klidu a přijatelně“, takže si umí snadno představit odtržení jihu: „My v NCP výsledek referenda přijmeme a těšíme se na spolupráci s nově vzniklým státem.“

Do několika dní se pak prezident Umar Bašír a prezident poloautonomního jižního Súdánu Salva Kiir mají sejít v Chartúmu a budou jednat o nedořešených otázkách. Patří k nim zejména region Abyei, který leží na pomezí mezi oběma částmi státu a v němž se nachází velké zásoby ropy.

Za vypsáním referenda stál výsledek mírové dohody, která ukončila občanskou válku mezi muslimským severem a křesťanským a animistickým jihem země. Zahynuly v ní přes dva miliony lidí. Nový stát by mohl vzniknout nejdřív v červenci, kdy platnost mírové dohody vyprší.

V případě, že se voliči v referendu vysloví pro samostatný stát, přijde Súdán o třetinu svého území a téměř čtvrtinu obyvatelstva. Chartúm zatím tvrdí, že proti osamostatnění jižní části nebude. Jeho výhodou je fakt, že severem Súdánu vedou ropovody, jimiž se ropa těžená na jihu dopravuje na trhy.

Súdánci oslavují referendum o rozdělení
Zdroj: ČT24
Vydáno pod